Voor VvE'sContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen: de 5 meestgestelde vragen van leden

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen de laatste tijd veel vragen van leden over zonnepanelen. Wij hebben daarom de 5 meestgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

man en zonnepaneleninstallateur tillen zonnepaneel uit busje

Update 10/02/2023

De Tweede Kamer stemde voor de afbouw van de salderingsregeling. Het is nu aan de Eerste Kamer om te beslissen of dit wetsvoorstel ook daadwerkelijk wordt aangenomen. Wanneer de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigt is nog onduidelijk. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een langjarig perspectief moet komen om de aanschaf van zonnepanelen te blijven stimuleren. Volgens de vereniging moeten de panelen binnen zeven jaar terugverdiend zijn en moet er een minimale terugleververgoeding worden vastgelegd. Daartoe roept de vereniging samen met de Woonbond, Aedes, VNG, en de Consumentenbond op. 

Lees ons nieuwsbericht

Met ingang van 1 januari 2023 geldt een 0% btw tarief op de levering en installatie van zonnepanelen. Alleen voor geïntegreerde zonnepanelen geldt het reguliere btw tarief van 21% als deze tegelijkertijd met de nieuwbouwwoning worden opgeleverd.

1. Hoe vraag ik de btw van mijn zonnepanelen terug?

 Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • Je hebt zonnepanelen gekocht en levert daarmee geregeld energie terug aan je energieleverancier
  • Je hebt een factuur met daarop de btw over de aankoop en installatie van de zonnepanelen 
  • De energierekening staat op jouw naam 

Is dat het geval? Dan kun je je registreren bij de Belastingdienst. Dan ontvang je een btw-nummer waarmee je btw-aangifte kunt doen. Volg voor de aangifte de stappen uit ons handige stappenplan.   

stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen.pdf (pdf)

2. Kan ik in de toekomst nog salderen?

Nu mogen huishoudens alle stroom die ze zelf met zonnepanelen opwekken en niet direct verbruiken, aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben ontvangen van hun energieleverancier. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden.

Lees meer over de veranderingen in de salderingsregeling

3. Kan ik de rente aftrekken als ik geld leen voor zonnepanelen? 

Ja, dat kan, omdat zonnepanelen na installatie op het dak onroerend zijn en bij de woning horen. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen. 

Lees meer over de mogelijkheden om zonnepanelen te financieren.

4. Hebben zonnepanelen invloed op de woz-waarde?

Ja. Als panelen gedurende lange tijd op een woning liggen en de eigenaar niet van plan is ze snel te verwijderen, zijn panelen onroerend. Daarom worden zonnepanelen meegenomen in de vaststelling van de woz-waarde van een huis. Meestal wordt een huis door zonnepanelen meer waard.  

Lees meer over zonnepalen en de gevolgen voor de woz-waarde

5. Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht met zonnepanelen. Kan ik de btw over de bouwkosten terugvragen?

Als je een nieuwbouwwoning koopt met zonnepanelen, kun je de bouwkosten dan zien als zakelijke kosten en dus de btw hierover terugvragen? Over deze vraag heeft de Hoge Raad op 16 juli 2021 uitspraak gedaan voor niet-geïntegreerde zonnepanelen. De Hoge Raad geeft aan dat een koper van een nieuwbouwwoning de bouwkosten voor het perceel en het woonhuis hoe dan ook heeft gemaakt. Dus ook wanneer hij de zonnepanelen niet zou hebben aangeschaft. Volgens de Hoge Raad kan daarom niet worden gezegd dat de bouwkosten zijn gemaakt voor het opwekken en terugleveren van stroom. Daarmee is de btw op de bouwkosten van de woning niet aftrekbaar.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over zonne-energie

5 financiële vragen over zonnepanelen5 financiële vragen over zonnepanelen en WOZBtw-teruggave eerste set zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube