Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergiesubsidies

Subsidie warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp aanschaft kun je subsidie krijgen. Hier vind je meer info over hoe warmtepomp subsidie werkt en waar je rekening mee moet houden.

buitenunit hybride warmtepomp op dak

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Ben je van plan om een warmtepomp te kopen en wil je daarvoor subsidie krijgen, let dan goed op de voorwaarden. Er is een landelijke subsidie voor de warmtepomp beschikbaar, de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp.

Veranderingen ISDE 2024

 • Sinds 2024 krijg je alleen subsidie voor een warmtepomp met energielabel A++ of hoger.
 • Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus.

Let op! Er is een overgangsregel. Heb je een warmtepomp met een lager energielabel in 2023 gekocht, maar wordt de warmtepomp geïnstalleerd in 2024, dan ontvang je nog wel subsidie. Lees meer over de verandering op de website van de RVO.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Wanneer je de subsidie aanvraagt moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden op een rij:

 • Je laat de warmtepomp eerst installeren, daarna doe je binnen 24 maanden de subsidieaanvraag.
 • De warmtepomp is nieuw. Voor een gebruikte warmtepomp ontvang je geen subsidie.
 • Je gebruikt de warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming.
 • Je laat de warmtepomp installeren in een bestaande woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
 • Je besteedt de installatie van de warmtepomp uit aan een installatiebedrijf. Doe je de installatie zelf, dan ontvang je geen subsidie.
 • De warmtepomp heeft minimaal energielabel A++.
 • Je ontvangt geen subsidie voor een lucht/lucht warmtepomp.

Kijk voor de uitgebreide voorwaarden warmtepomp op de website van de RVO.

Warmtepomp subsidie combineren met isolatiemaatregelen

Wanneer je binnen 24 maanden na de aanschaf van een warmtepomp een isolatiemaatregel laat uitvoeren, krijg je een hogere subsidie voor isolatie. Lees meer over isolatiesubsidie.

Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?

De hoogte van de ISDE-subsidie hangt onder andere af van het thermisch aansluitvermogen en het type warmtepomp. De RVO heeft een meldcodelijst met een overzicht van alle warmtepompen die zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor subsidie. Op deze lijst staat ook het voorgestelde subsidiebedrag. De exacte subsidiebedragen zijn zichtbaar bij je aanvraag. Lees meer over de meldcodelijst via de website van de RVO.

ISDE-subsidie aanvragen voor warmtepomp

Ga je de subsidie aanvragen, dan zijn er meerder documenten en gegevens die je moet aanleveren:

 • De meldcode van de warmtepomp. Heeft je warmtepomp nog geen meldcode, dan geef je de productbeschrijving en technische documentatie van het type warmtepomp aan. Let op! Zonder meldcode heb je geen zekerheid of je de warmtepomp subsidie daadwerkelijk krijgt.
 • Een omschrijving van de warmtepomp inclusief typenummer, de naam van het merk of de fabrikant.
 • Een factuur en betaalbewijs inclusief de datum van aanschaf, het bedrag en de datum van betaling.
 • De datum van installatie van de warmtepomp.
 • Je adres en het adres, naam en telefoonnummer van het bouwbedrijf.

De subsidie aanvraag via RVO

Als de warmtepomp is geïnstalleerd door een deskundig installateur en je hebt de documenten verzameld, kun je starten met de subsidieaanvraag via de RVO. Let erop dat je de subsidie aanvraagt binnen 24 maanden na installatie.

Vraag subsidie aan met ons gratis stappenplan 

Inclusief checklist vooraf
Duidelijk en compleet
Ook voor niet-leden
Naar het stappenplan

Verschil all electric warmtepomp en hybride warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt een groot deel van het jaar voor de verwarming van je woning. Als het buiten erg koud is, springt de cv-ketel bij. Een all-electric warmtepomp werkt als vervanger van de cv-ketel en verwarmt je woning het hele jaar door.

Hoewel de subsidie geldt voor beide warmtepompen, ontvang je voor een all-electric warmtepomp hogere subsidie dan voor de hybride warmtepomp. De kosten voor een all-electric warmtepomp liggen ook hoger.

ISDE-subsidie combineren met lokale subsidie

Je kunt subsidies combineren. Zo kun je de landelijke ISDE-subsidie in sommige gevallen combineren met een lokale subsidie. Er zijn namelijk ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidies beschikbaar stellen voor energiebesparende maatregelen. Check de energiesubsidiewijzer van verbeterjehuis.nl of je ook in aanmerking komt voor een andere subsidie.

Lening voor aanschaf warmtepomp

Een warmtepomp zorgt voor een flinke energiebesparing. Tegelijkertijd is het een grote investering. Is een subsidie en eigen geld onvoldoende, dan kun je ook een lening afsluiten of een aanvullende duurzame hypotheek nemen om een warmtepomp te kopen. Zo biedt het Warmtefonds een energiebespaarlening aan. Lees meer over geld lenen voor energiebesparing.

Tags

HuiseigenaarSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-Subsidie

Lees meer over financieren verduurzamen

ISDE-subsidieGeld lenen voor energiebesparingOntdek welke financiering het beste past bij jouw situatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube