Nieuwe huizen zijn hard nodig

Huizentekort is grootste probleem op de woningmarkt

Om het woningtekort terug te dringen, zijn nieuwe huizen nodig. Vooral voor starters met een middeninkomen. Aan ons de taak onder de aandacht te blijven brengen dat bouwen belangrijk is. 

Wat is het probleem?

Het woningtekort is sinds de jaren tachtig niet meer zo groot geweest. En dat drijft de prijs op. Bijbouwen gaat niet zomaar; tussen de prilste bouwplannen en de daadwerkelijke oplevering zitten vaak jaren. In deze periode kan van alles gebeuren, waardoor het toch al langzame bouwproces verdere vertraging oploopt. 

Mensen met een middeninkomen (grofweg tussen de € 35.000 en € 50.000) hebben de grootste moeite een woning te vinden. Met een lager inkomen mag je een sociale huurwoning huren. Maar verdien je net iets meer, dan zijn er maar weinig koopwoningen te vinden. In de vrije huursector zijn de huurprijzen ondertussen zo hoog geworden, dat dit vaak geen goed alternatief is voor een koopwoning. 

Wat vinden wij?

  • De 900.000 woningen tot en met 2030 uit de Nationale Woon- en Bouwagenda moeten echt gerealiseerd worden.
  • Er moeten betaalbare koopwoningen voor alle inkomens gerealiseerd worden. De bovengrens van 355.000 euro voor een betaalbare koopwoning is te hoog.
  • Provincies en gemeenten moeten zo snel mogelijk betaalbare locaties geschikt maken voor nieuwbouw. Zowel binnen als buiten de stadsgrenzen.

Wat doen wij?

Wij bouwen zelf geen huizen. Maar we zetten ons wel continu in voor het belang van voldoende betaalbare woningen. Zo hebben we samen met dertig andere organisaties de Actieagenda Wonen opgesteld. Veel van de voorstellen uit deze actieagenda zijn door het kabinet overgenomen en staan in de Nationale Woon- en Bouwagenda. We houden scherp in de gaten dat de plannen ook daadwerkelijk betaalbare woningen gaan opleveren.

Ook interessant

Geplaatst 14/07 | Laatste update 14/07

Vereniging Eigen Huis: verhoog NHG-grens

Zodat starters toegang houden tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Lees meer

Petitie voor betaalbare woningen

Wij roepen het kabinet op: bouw minimaal 10.000 écht betaalbare woningen per jaar. Teken de petitie

In actie voor starters

Vereniging Eigen Huis voert actie voor een eerlijke kans op een eerste huis. Bekijk alle acties