Wat is het probleem?

Het woningtekort is sinds de jaren tachtig niet meer zo groot geweest. En dat drijft de prijs op. Bijbouwen gaat niet zomaar; tussen de prilste bouwplannen en de daadwerkelijke oplevering zitten vaak jaren. In deze periode kan van alles gebeuren, waardoor het toch al langzame bouwproces verdere vertraging oploopt. 

Mensen met een middeninkomen (grofweg tussen de € 35.000 en € 50.000) hebben de grootste moeite een woning te vinden. Met een lager inkomen mag je een sociale huurwoning huren. Maar verdien je net iets meer, dan zijn er maar weinig koopwoningen te vinden. In de vrije huursector zijn de huurprijzen ondertussen zo hoog geworden, dat dit vaak geen goed alternatief is voor een koopwoning. 

Wat vinden wij?

  • Er moeten minimaal 100.000 woningen per jaar worden gebouwd.
  • Provincies en gemeenten moeten zo snel mogelijk betaalbare locaties geschikt maken voor nieuwbouw. Zowel binnen als buiten de bestaande stadsgrenzen.
  • Zowel in de huur- als in de koopsector zijn nieuwe woningen voor middeninkomens nodig.

Wat doen wij?

Wij bouwen zelf geen huizen. Daarom praten we met andere partijen om het belang van voldoende woningen duidelijk te maken. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er een concreet doel is opgenomen in de Nationale Woonagenda. Hierin staan afspraken tussen de minister van Binnenlandse Zaken, bouwers, makelaars, woningcorporaties en bewonersvertegenwoordigers.

Ook hebben we samen met een dertigtal andere organisaties de Actieagenda Wonen opgesteld. Dit is een voorstel aan het komende kabinet om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Een aantal concrete voorstellen zijn:

  • De komende 10 jaar moeten er minimaal 100.000 woningen per jaar worden gebouwd.
  • Er moet een Koopstartfonds komen, waardoor starters met korting hun eerste huis kunnen kopen
  • De leefbaarheid in wijken moet worden aangepakt
  • De verduurzaming van huizen moet niet te veel kosten voor bewoners.

We houden scherp in de gaten hoe de politieke plannen uitpakken voor de woningmarkt.

Ook interessant

Geplaatst 1/03 | Laatste update 1/03
Blog

Een passende woning voor iedereen. Daar pleit ik voor!

Ons land heeft te kampen met woningnood. Een abstract thema voor degene met een leuk huis. Maar wist je dat er mensen zijn die levensbeslissingen uitstellen, omdat ze geen passende woning kunnen vinden? Lees de blog

Podcast 'Huisbazen'

Van plan een nieuwbouwwoning te kopen? In onze vierdelige podcastserie Huisbazen ontdek je wat daar allemaal bij komt kijken.  Beluister de podcast

Actieagenda Wonen

De woningnood is groot. Voor veel mensen is het lastig een betaalbare woning te vinden. Dat moet anders. Daarom hebben wij samen met 33 andere organisaties de Actieagenda Wonen opgesteld. Lees meer