Wat is het probleem?

Het woningtekort is sinds de jaren tachtig niet meer zo groot geweest. En dat drijft de prijs op. Bijbouwen gaat niet zomaar; tussen de prilste bouwplannen en de daadwerkelijke oplevering zitten vaak jaren. In deze periode kan van alles gebeuren, waardoor het toch al langzame bouwproces verdere vertraging oploopt. 

Mensen met een middeninkomen (grofweg tussen de € 35.000 en € 50.000) hebben de grootste moeite een woning te vinden. Met een lager inkomen mag je een sociale huurwoning huren. Maar verdien je net iets meer, dan zijn er maar weinig koopwoningen te vinden. In de vrije huursector zijn de huurprijzen ondertussen zo hoog geworden, dat dit vaak geen goed alternatief is voor een koopwoning. 

Wat vinden wij?

  • Er moeten minimaal 90.000 woningen per jaar worden gebouwd.
  • Provincies en gemeenten moeten zo snel mogelijk betaalbare locaties geschikt maken voor nieuwbouw. Zowel binnen als buiten de bestaande stadsgrenzen.
  • Zowel in de huur- als in de koopsector zijn nieuwe woningen voor middeninkomens nodig.

Wat doen wij?

Wij bouwen zelf geen huizen. Daarom praten we met andere partijen om het belang van voldoende woningen duidelijk te maken. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er een concreet doel is opgenomen in de Nationale Woonagenda. Hierin staan afspraken tussen de minister van Binnenlandse Zaken, bouwers, makelaars, woningcorporaties en bewonersvertegenwoordigers. De extra woningen moeten zowel huur- als koopwoningen zijn, zodat er wat te kiezen valt voor huizenzoekers. We houden in de gaten of dat aantal wordt gehaald.

Ook interessant

Geplaatst 17/09 | Laatste update 17/09
Blog

Prinsjesdag komt voor starters geen moment te laat

Het kabinet trekt € 2 miljard uit voor de woningmarkt en schaft de overdrachtsbelasting voor starters mogelijk af. Is dit voldoende? Lees de blog

Starters - voor het eerst een huis kopen

Als starter kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: annuiteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Maar welke past bij jou? Lees meer