orienterenhero

Transparantie bij koop en verkoop

Oneerlijke biedingspraktijken onder de aandacht

Gebrek aan regelgeving, prijsopdrijving en andere misstanden

Makelaars kunnen helpen met de aan- of verkoop van je huis. Helaas werken ze lang niet altijd even transparant. Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over oneerlijke biedingspraktijken. Verhalen over prijsopdrijvingen en andere misstanden doen al jaren hardnekkig de ronde. Het gebrek aan eenduidige regelgeving en het ontbreken van een transparant biedproces dragen daar sterk aan bij. 

Hoe komen we op voor jouw belangen?

Vereniging Eigen Huis opende vorig jaar het meldpunt Oneerlijke biedingspraktijken. Het meldpunt is een reactie op aanhoudende signalen over misstanden bij het biedproces en leverde meer dan 1.000 meldingen op. Die bleven in andere media én in politiek Den Haag niet onopgemerkt. Zo eiste voormalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken eind 2021 concrete verbetering van de makelaars.

Heldere regels en een transparant verkoopproces, dat is waar het ons om gaat. De laatste ontwikkelingen vind je in dit dossier. 

 

Meer lezen

Resultaten meldpunt oneerlijke biedingspraktijken

In twee maanden tijd zijn er 600 meldingen binnengekomen van kopers en verkopers. Bekijk resultaten
Geplaatst 29/06 | Laatste update 29/06

VEH: transparantie bij koop en verkoop woning ver te zoeken

Door een schrijnend gebrek aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures overschrijden veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis na analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Lees het persbericht
Geplaatst 23/04 | Laatste update 23/04

Ollongren eist transparantie makelaars

Het proces rond de aan- en verkoop van woningen moet transparanter. Dit schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Lees het nieuwsbericht