Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud binnen

Onderhoud cv-ketel en gasinstallaties

Een slecht onderhouden cv-ketel of andere gasinstallatie werkt minder goed en is minder veilig. Daarom is goed periodiek onderhoud van je cv-ketel belangrijk. Wat kun je zelf doen en wat moet je door een vakspecialist laten controleren?

CV ketel aan muur

Algemene tips cv-ketel onderhoud

 • Hang een koolmonoxidemelder op in de buurt van de cv-ketel.
 • Zorg dat de cv-ketel goed bereikbaar is voor onderhoud.
 • Laat je cv-ketel jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden door een CO-vrij-gecertificeerd bedrijf

Periodiek onderhoud cv-ketel en gasinstallatie

Elk jaar vallen er tientallen doden en gewonden door ongelukken met gas, vooral door koolmonoxidevergiftiging en brand. Een goed onderhouden cv-ketel is belangrijk voor de veiligheid. Laat ieder jaar of elke 2 jaar je gasinstallatie, zoals een cv-ketel of gaskachel, controleren door een vakspecialist. Zo weet je zeker dat je een goed werkende cv-ketel hebt en dat je cv-ketel veilig is. Een onderhoudscontract afsluiten kan handig zijn. Dan weet je zeker dat de installateur op geregelde momenten komt en kun je ook prijsafspraken maken.

Wanneer is onderhoud nodig?

 • De nieuwste cv-ketels geven vaak zelf aan wanneer onderhoud nodig is.
 • Branders van gastoestellen moeten een blauwe vlam geven. Een gele vlam duidt op vervuiling; dan is het tijd om de installatie te laten reinigen.
 • Heb je een open toestel (een toestel dat zuurstof uit de ruimte haalt waarin de cv-ketel hangt) of een open geiser, dan is jaarlijks onderhoud aan te raden. Nog beter is om het toestel te vervangen door een gesloten toestel. Een gesloten toestel trekt geen zuurstof weg uit je woning: het zuigt lucht van buitenaf aan en voert de verbrandingslucht rechtstreeks naar buiten af. Dit verlaagt het risico op koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk.

CO-vrij gecertificeerde installateur is verplicht

Cv-ketel onderhoud moet uitgevoerd worden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. Deze gecertificeerde bedrijven staan in het Register gasverbrandingsinstallaties. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf 1 april 2023 wettelijk verboden.

cv-ketel

Wanneer onderdelen vervangen

De meeste onderdelen van een cv-installatie gaan net zo lang mee als de cv-ketel zelf. Eerder aan vervanging toe zijn: 

 • De circulatiepomp. Maakt de circulatiepomp lawaai, dan zit er meestal lucht in de pomp. Om te ontluchten zet je de pomp tien minuten uit en draai je de ontluchtingsschroef voor op het pomphuis twee slagen los. Blijft de pomp lawaaiig, dan zijn de lagers waarschijnlijk versleten en ben je aan een nieuwe pomp toe.
 • Het expansievat. Deze vergt geen onderhoud en gaat ongeveer vijf jaar mee. Een te lage waterdruk kan wijzen op een defect vat. Tik met een hard voorwerp tegen het vat. Klinkt het vat zowel boven als onder dof, dan moet je het vernieuwen. Controleer dit twee keer per jaar.

Cv-ketel onderhoud: wat je zelf kunt doen

 • Zorg voor voldoende waterdruk: de juiste waterdruk is belangrijk voor het goed functioneren van de installatie. In afgekoelde toestand moet de waterdruk ongeveer 1,5 atmosfeer/bar te zijn. De rode wijzer op de waterdrukmeter geeft de ondergrens aan. In volbedrijf is de druk ongeveer 1,8 bar tot 2,5 bar, afhankelijk van de temperatuur. Bij 3 bar treedt het overstortventiel in werking. 
 • Cv-ketel bijvullen: is de druk van de cv-installatie onder de 1 bar, dan moet het systeem worden bijgevuld. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de cv-ketel.
 • Radiatoren ontluchten: Lucht in de cv-ketel (borrelende geluiden) vergroot de kans op roestvorming. Ook al heeft een cv-ketel een automatische ontluchter, toch is het goed om één keer per jaar de hele installatie te ontluchten. Een nieuwe of opnieuw gevulde installatie moet je in het eerste stookseizoen meerdere keren ontluchten en zo nodig bijvullen.
 • Open radiatorkranen regelmatig: staat de radiatorknop altijd in dezelfde stand, dan is de kans groot dat de knop vast gaat zitten. Draai daarom van tijd tot tijd alle kranen een paar keer geheel open en dicht om deze gangbaar te houden.

Storing cv-ketel

Is er een storing in de cv-ketel, doorloop dan deze stappen of volg de stappen van 'eerste hulp bij storing'. Op basis van het merk, het typenummer en de storingscode op de display van de cv-ketel kom je erachter of én hoe je een storing kunt oplossen. Bij ernstige storingen krijg je het advies een monteur in te schakelen.

Eerste hulp bij storing

Storingscode

Zoek de storingscode op het toestel en zoek dit op in de handleiding. Vaak staat aangegeven wat het probleem is en of je dat zelf kunt oplossen of dat er een installateur nodig is.

Gaslucht

Ruik je een gaslucht? Zet de kraan uit en waarschuw direct de installateur.

Batterij kamerthermostaat

Controleer of de batterij van de kamerthermostaat nog werkt.

Toevoer van gas

Controleer de (hoofd)kraan of er toevoer is van gas.

Elektragroep

Controleer in de meterkast of de elektragroep is uitgevallen.

Ongelukken met gas voorkomen

 • Laat al je gasinstallaties (gasleidingen, geiser, verwarmingsketel en andere gastoestellen) installeren en keuren door een gecertificeerd of erkend installatiebedrijf. Deze vind je via Techniek Nederland of echteinstallateur.nl.
 • Laat je gastoestellen regelmatig nakijken én reinigen door een vakkundig installateur.
 • Laat je schoorsteen elk jaar vegen door een bedrijf dat is aangesloten bij branchevereniging ASPB.
 • Zorg dag en nacht voor frisse lucht in huis. Dit vermindert het risico op koolmonoxidevergiftiging. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe meer je moet ventileren. Zet regelmatig een raam open en laat je automatische ventilatie altijd aan staan. Stop ventilatieroosters en -kanalen nooit dicht en voorkom verstopping. Reinig de kanalen regelmatig.
 • Plaats koolmonoxidemelders in ruimten waar gastoestellen hangen. Deze waarschuwen je zodra er te veel koolmonoxide aanwezig is. Ruik je gas? Waarschuw direct de gemeente of het energiebedrijf. Sluit onmiddellijk de hoofdkraan. Open deuren en ramen. Vermijd vuur of vonkvorming. Schakel elektrische toestellen niet aan of uit.

Gaslucht? Bel het Nationaal Storingsnummer!

Ruik je een sterke gaslucht en kun je de oorzaak niet achterhalen? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 (gratis) en onderneem de volgende acties:

 • Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht
 • Open deuren en ramen
 • Maak geen vuur
 • Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit
 • Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009
 • Ga naar buiten en wacht op de storingsdienst
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?Wat zijn de voordelen van lucht- en vuilafscheiders in mijn cv-installatieIk krijg mijn woning niet warm. Wat kan ik hieraan doen?

Tags

HuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Lees meer over onderhoud

VentilatiesysteemElektrische installatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube