Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Extra Europese verplichtingen rondom verduurzaming woning

Huiseigenaren met een slecht energielabel worden verplicht om hun woning (verder) te verduurzamen. Dit blijkt uit de nieuw gepresenteerde plannen van de Europese Commissie. Volgens Vereniging Eigen Huis is verplichten niet de oplossing en moet de focus liggen op het wegnemen van barrières, zodat verduurzamen voor iedereen mogelijk is. 

In de voorstellen van de Europese Commissie (EC) staat beschreven dat alle woningen in 2030 minimaal energielabel F moeten hebben. In 2033 worden de regels nog verder aangescherpt. Alle woningen moeten dan minimaal voorzien zijn van energielabel E. Om dit voor elkaar te krijgen is het isoleren van woningen van groot belang. 

Strengere regels

Strengere labelvereisten zorgen ervoor dat woningen die niet goed verduurzaamt zijn een lager energielabel krijgen dan eerder was toegekend. De Europese Commissie gaat hierin verder dan het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord. 

De geldigheid van nieuwe lagere energielabels gaat van tien naar vijf jaar. De A, B en C-labels blijven wel tien jaar geldig. Na een ingrijpende verbouwing komt er een labelplicht. Dit houdt in dat huiseigenaren die een groot deel van gevel, dak of vloer verbouwen een nieuw energielabel moeten aanvragen.  

Het plan van de EC is dat alle woningen in 2050 (bijna) energieneutraal zijn. Hoe dit naast bovengenoemde plannen moet gebeuren en wat dit precies gaat betekenen is op dit moment nog onduidelijk.  

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

Isoleren is voor veel huiseigenaren een mooie eerste stap  om de woning energiezuiniger te maken. De voorstellen van de Europese Commissie gaan echter verder dan het huidige Nederlandse klimaatbeleid en de nieuwe voorstellen van de coalitie. De financiële en bouwkundige consequenties zijn daarbij nog onvoldoende in beeld. De maatregelen uit zowel Europa als Den Haag moeten logisch optellen voor huiseigenaren. De focus moet liggen op het wegnemen van barrières rondom de betaalbaarheid en onduidelijkheid. Een nieuw kabinet moet hierin stevig de regie nemen, zodat verduurzaming voor iedereen mogelijk is. Verplichtingen zouden daarbij het sluitstuk moeten zijn, niet het startpunt.  

Onderhandelingen

Voordat de maatregelen gaan gelden moeten de lidstaten en het Europees Parlement het eerst nog met elkaar eens worden. Deze onderhandelingen vinden in 2022 plaats. Vervolgens moeten de maatregelen nog in de Nederlandse wet worden opgenomen en pas dan gelden de maatregelen voor de Nederlandse burger. De plannen kunnen dus nog wijzigen.   

EPBD

De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) ( Europese regels over de energiezuinigheid van gebouwen) is gepresenteerd in het kader van de Europese Green Deal. Een omvangrijk plan van de Europese Commissie (EC) om klimaatverandering tegen te gaan. Het doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 55% terug te brengen om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn (netto CO2-uitstoot van 0%).   

Meer informatie:

Tags

EnergielabelVerduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube