Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

AFM waarschuwt voor aflossingsvrije hypotheek

Bijna 80.000 huishoudens lopen het risico hun huis te moeten verkopen als hun aflossingsvrije hypotheek rond 2035 afloopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een deel houdt mogelijk een restschuld over.

Het moment dat de hypotheek afloopt, valt voor veel mensen samen met de periode waarin ze met pensioen gaan en hun inkomen daalt. Tegelijk gaan de maandelijkse woonlasten omhoog, omdat de hypotheekrenteaftrek na een periode van dertig jaar vervalt. De kosten van verduurzaming van de woning kunnen de schulden in de tussentijd nog verhogen. Daardoor wordt de kans groter dat hypotheekverstrekkers de hypotheek aan het einde van de rit niet meer verlengen.

Verkoop

Verkoop van het huis en verhuizen is dan vaak de enige mogelijkheid. Ongeveer 18.000 huishoudens kunnen dan nog met een restschuld blijven zitten. Huishoudens met lage inkomens en consumptieve schulden lopen een groter risico op gedwongen verkoop van hun woning. 

Vereniging Eigen Huis raadt huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek aan tijdig te onderzoeken of de hypotheek verlengd kan worden. Met behulp van een eenvoudige hypotheekscan kan iedereen snel zien hoe hij ervoor staat en of het nodig is om actie te ondernemen.

Lees meer over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken en wat je zelf kunt doen

Verduurzamen 

De vereniging concludeerde eerder dat ruim 100.000 huiseigenaren niet in staat zijn de kosten voor het verduurzamen van het eigen huis te financieren. In de uitkomsten van het AFM-onderzoek ziet de vereniging een bevestiging van haar pleidooi dat uiterst kwetsbaren niet gedwongen mogen worden om nog eens extra te lenen voor verduurzamen van het huis.

Lees ook het opiniestuk in NRC Handelsblad hierover

Tags

HypotheekOnderzoek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube