Eerlijkere concurrentie

Betere kansen voor starters

Als starter heb je nog geen overwaarde en kun je niet profiteren van regelingen uit het verleden. Die slechte concurrentiepositie maakt een huis kopen moeilijk. Aangepaste regelgeving kan starters helpen.

Wat is het probleem?

Als nieuwkomer op de koopwoningmarkt moet je het opnemen tegen doorstromers – mensen die een woning verkopen en een nieuwe woning kopen – en soms tegen beleggers, die huizen kopen om te verhuren. Doorstromers kunnen vaak overwaarde inzetten in de biedingsstrijd en gebruikmaken van gunstige regelingen uit het verleden. Tot een paar jaar geleden kon je meer lenen dan de waarde van de woning en zorgde een aflossingsvrije hypotheek voor lagere maandlasten. Al die regels zijn nu aangescherpt. Dat maakt het voor de starters van nu moeilijker een huis te kopen.

De afgelopen jaren zijn er meer particuliere beleggers gekomen die woningen kopen om te verhuren. Zij zorgen voor meer aanbod in de vrije huursector. Maar sommige beleggers kopen en verhuren woningen alleen maar om er veel geld mee te verdienen. Op bepaalde plekken vissen zij in dezelfde vijver als starters en drijven ze de huizenprijzen op. Omdat beleggers meer geld te besteden hebben en daarom makkelijker kunnen bieden en overbieden, zijn ze een oneerlijke concurrent voor nieuwe huizenkopers. 

Wat vinden wij?

Wij vinden dat zowel de Rijksoverheid als gemeenten tijdelijke maatregelen moeten nemen om de concurrentiepositie van starters te verbeteren. Hieronder een aantal voorbeelden. De maatregelen zijn op zichzelf geen oplossing voor het startersprobleem, daarom pleiten we voor een mix van maatregelen met daarin bijvoorbeeld:

  • Voer lokaal de zelfbewoningsplicht in, die het beleggers onmogelijk maakt een woning te kopen.
  • Regionaliseer de NHG-grens, zodat je overal in Nederland kans hebt op een NHG-hypotheek.

Wat doen wij?

In 2020 organiseerden we met 10 partijen de Week van de Starter. Ook lanceerden we een website waarop mensen die nog niet weten of ze willen huren of kopen alle informatie kunnen vinden bij het maken van een keuze. De samenwerking zetten we voort.

Meer lezen

Waarom beleggers juist starterswoningen kopen

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in betaalbare woningen om die te verhuren. Wat zijn de gevolgen voor starters? Gevolgen starters

De woningmarkt in cijfers

Hoe staat de woningmarkt er momenteel voor? Wat zijn de gemiddelde huizenprijzen, wat is de stand van de hypotheekrentes en hoe hoog is het aantal kooptransacties? Bekijk de cijfers

Welke keuzes maken starters?

Welke keuzes maken starters en waar lopen zij tegenaan in de zoektocht naar een koopwoning? Starters in cijfers