Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackStarters op de woningmar...

Eerlijkere concurrentie

Als starter heb je nog geen overwaarde en kun je niet profiteren van regelingen uit het verleden. Die slechte concurrentiepositie maakt een huis kopen moeilijk. Aangepaste regelgeving kan starters helpen.

vrouw met fiets

Wat is het probleem?

Als nieuwkomer op de koopwoningmarkt moet je het opnemen tegen doorstromers – mensen die een woning verkopen en een nieuwe woning kopen – en soms tegen beleggers, die huizen kopen om te verhuren. Doorstromers kunnen vaak overwaarde inzetten in de biedingsstrijd en gebruikmaken van gunstige regelingen uit het verleden. Tot een paar jaar geleden kon je meer lenen dan de waarde van de woning en zorgde een aflossingsvrije hypotheek voor lagere maandlasten. Al die regels zijn nu aangescherpt. Dat maakt het voor de starters van nu moeilijker een huis te kopen.

De afgelopen jaren zijn er meer particuliere beleggers gekomen die woningen kopen om te verhuren. Zij zorgen voor meer aanbod in de vrije huursector. Maar sommige beleggers kopen en verhuren woningen alleen maar om er veel geld mee te verdienen. Op bepaalde plekken vissen zij in dezelfde vijver als starters en drijven ze de huizenprijzen op. Omdat beleggers meer geld te besteden hebben en daarom makkelijker kunnen bieden en overbieden, zijn ze een oneerlijke concurrent voor nieuwe huizenkopers. 

Wat vinden wij?

Wij vinden dat zowel de Rijksoverheid als gemeenten tijdelijke maatregelen moeten nemen om de concurrentiepositie van starters te verbeteren. Hieronder een aantal voorbeelden. De maatregelen zijn op zichzelf geen oplossing voor het startersprobleem, daarom pleiten we voor een mix van maatregelen met daarin bijvoorbeeld:

  • Voer lokaal de zelfbewoningsplicht in, die het beleggers onmogelijk maakt een woning te kopen.
  • Het bieden op een huis moet eerlijk verlopen. Kopers moeten kunnen controleren hoe het biedproces is verlopen.
  • Regionaliseer de NHG-grens, zodat je overal in Nederland kans hebt op een NHG-hypotheek.

Wat doen wij?

In de zomer van 2021 openden we een meldpunt oneerlijke biedingspraktijken. Door de vele meldingen hebben we ervoor gezorgd dat makelaars hun erecodes hebben aangescherpt en biedingen voortaan via een biedlogboek worden bijgehouden. Daarin kun je als koper achteraf zien wat er op een woning is geboden.

Tags

Starter

Meer lezen

Petitie voor betaalbare woningenIn actie voor startersMakelaars lanceren logboek voor biedingen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube