Wat is het probleem?

Als nieuwkomer op de koopwoningmarkt moet je het opnemen tegen doorstromers – mensen die een woning verkopen en een nieuwe woning kopen – en soms tegen beleggers, die huizen kopen om te verhuren. Doorstromers kunnen vaak overwaarde inzetten in de biedingsstrijd en gebruikmaken van gunstige regelingen uit het verleden. Tot een paar jaar geleden kon je meer lenen dan de waarde van de woning en zorgde een aflossingsvrije hypotheek voor lagere maandlasten. Al die regels zijn nu aangescherpt. Dat maakt het voor de starters van nu moeilijker een huis te kopen.

De afgelopen jaren zijn er meer particuliere beleggers gekomen die woningen kopen om te verhuren. Zij zorgen voor meer aanbod in de vrije huursector. Maar sommige beleggers kopen en verhuren woningen alleen maar om er veel geld mee te verdienen. Op bepaalde plekken vissen zij in dezelfde vijver als starters en drijven ze de huizenprijzen op. Omdat beleggers meer geld te besteden hebben en daarom makkelijker kunnen bieden en overbieden, zijn ze een oneerlijke concurrent voor nieuwe huizenkopers. 

Wat vinden wij?

Wij vinden dat zowel de Rijksoverheid als gemeenten tijdelijke maatregelen moeten nemen om de concurrentiepositie van starters te verbeteren. Hieronder een aantal voorbeelden. De maatregelen zijn op zichzelf geen oplossing voor het startersprobleem, daarom pleiten we voor een mix van maatregelen met daarin bijvoorbeeld:

  • Schaf de overdrachtsbelasting voor starters af en verhoog de belasting voor particuliere beleggers.
  • Regionaliseer de NHG-grens, zodat je overal in Nederland kans hebt op een NHG-hypotheek.
  • Voer lokaal de zelfbewoningsplicht in, die het beleggers onmogelijk maakt een woning te kopen.

Wat doen wij?

Samen met o.a. het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, De Hypotheekshop en de BPD maken we zes keer per jaar een online magazine voor beleidsmakers met voorbeelden uit de praktijk die starters helpen. Ook organiseren we met het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere woonpartners de Week van de Starter, waarin we starters helpen een compleet overzicht te krijgen van alle mogelijkheden die ze hebben om een huis te kopen.

Meer lezen

Geplaatst 17/09 | Laatste update 17/09
Blog

Prinsjesdag komt voor starters geen moment te laat

Het kabinet trekt € 2 miljard uit voor de woningmarkt en schaft de overdrachtsbelasting voor starters mogelijk af. Is dit voldoende? Lees de blog

Waarom beleggers juist starterswoningen kopen

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in betaalbare woningen om die te verhuren. Wat zijn de gevolgen voor starters? Gevolgen starters