Voor VvE'sContact
BackWoonsituatie verandert

Samenwonen

Wat gebeurt er met je woning wanneer je gaat samenwonen of trouwen? Wie is dan eigenaar? En hoe zit het met de hypotheek?

man en vrouw staan aan keukentafel

Voor samenwonenden die niet getrouwd zijn is in de wet weinig geregeld. Zo houden beide partners hun eigen vermogen, je bent niet aansprakelijk voor elkaars schulden, hebt geen wettelijk recht op partneralimentatie en bent niet elkaars wettelijk erfgenaam. Het is dan ook goed om stil te staan bij hoe je de zaken wilt regelen. Afspraken maken doe je in een samenlevingscontract, jullie nalatenschap regel je in een testament

Samenlevingscontract

Willen jullie de zaken goed regelen met duidelijke afspraken, sluit dan een samenlevingscontract af met eventuele testamenten. 

In het samenlevingscontract kun je niets vastleggen over je nalatenschap. Je kunt alleen afspreken dat de eigendommen van jullie samen naar de langstlevende partner gaan. Je nalatenschap regel je via een testament welke persoonlijk is opgesteld. Ieder van de partners maakt dus een eigen testament waarin je erfgenamen staan.  

Mogelijkheden samenwonen

Rol notaris 

Voor het opstellen van een samenlevingscontract met eventuele testamenten ga je naar de notaris toe. De notaris stelt een notarieel samenlevingscontract op met al jullie afspraken. Daar zetten jullie beiden je handtekening onder. De notaris bewaart vervolgens jullie samenlevingsovereenkomst. Jullie krijgen een officiële kopie van deze akte. Een notarieel samenlevingscontract voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Het partnerpensioen moet je nog wel zelf aanvragen bij het pensioenfonds. 

Overeenkomst aanpassen of beëindigen 

Willen jullie tussentijds de samenlevingsovereenkomst wijzigen, dan kan je dit op elk gewenst moment doen bij de notaris. Hiervoor worden vaak wel kosten in rekening gebracht.

De samenlevingsovereenkomst beëindigen is heel eenvoudig. Je hoeft daarvoor niet naar de notaris en ook geen rechtelijke procedure te doorlopen. In de overeenkomst spreken jullie af wanneer de overeenkomst eindigt. Redenen kunnen zijn: trouwen, overlijden, opzegging. Ook als jullie niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staan kan dat een reden zijn voor het beëindigen van het contract.

Wil je overeenkomst ontbinden? Kijk dan in het samenlevingscontract hoe je dat kunt doen. Vaak is daarin opgenomen dat je de overeenkomst kunt opzeggen door het sturen van een aangetekende brief. Vaak is er een opzegtermijn van een maand overeengekomen. Je kunt de notaris een kopie van deze brief sturen. 

Verschillen samenlevingscontract, trouwen en geregistreerd partnerschap

Bij een samenlevingscontract heb je minder wettelijke rechten bij overlijden of uit elkaar gaan dan bij een geregistreerd partnerschap of trouwen. Bij de wet is niets geregeld. Afspraken moet je in een samenlevingscontract zelf vastleggen. Het voordeel hierbij is wel dat bij het beëindigen van de relatie, de overeenkomst gemakkelijk ontbonden kan worden zonder kosten. 

Geregistreerd partnerschap en trouwen lijken qua rechten veel op elkaar. In beide gevallen ga je naar de gemeente en verandert je burgerlijke staat. Ga je uit elkaar, dan moet dit vaak via een rechter worden geregeld. Ook heb je automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Zo wordt je elkaars erfgenaam, is het partnerpensioen geregeld en heeft de vader direct het gezag bij de geboorte van kinderen. 

man en vrouw overleggen op bankje in tuin

Aan de slag

Waarmee kunnen we je helpen?

Eigen Huis Hypotheekadvies
 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Onafhankelijk en betrouwbaar. Eerste gesprek is gratis.

  Maak een afspraak
 • Ook interessant in kennisbank

  Wanneer ben ik fiscaal partner voor de inkomstenbelasting?Wat zijn de fiscale gevolgen als wij als samenwoners uit elkaar gaan?

  Lees meer

  Werkloos of arbeidsongeschiktHuis ervenUit elkaarVerhuizen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
  VEH
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube