Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWoonsituatie verandert

Samenwonen of trouwen

Wat gebeurt er met je woning wanneer je gaat samenwonen of trouwen? Wie is dan eigenaar? En hoe zit het met de hypotheek?

man en vrouw kijken door raam naar buiten

Lees meer hierover in de volgende documenten:

Ongehuwd samenwonen.pdf (pdf)

Trouwen of geregistreerd partnerschap (pdf)

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Wie vóór 1 januari 2018 is getrouwd en geen afspraken heeft gemaakt, trouwt in 'algehele gemeenschap van goederen'. Alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, zijn van jullie samen.

Voor wie na 1 januari 2018 trouwt, geldt het uitgangspunt de 'beperkte gemeenschap van goederen'. Voorhuwelijkse eigen bezittingen en schulden blijven ook na het sluiten van het huwelijk privé. Ook blijven erfenissen en schenkingen die je tijdens het huwelijk krijgt, buiten de beperkte gemeenschap van goederen. Wat je tijdens het huwelijk aan bezittingen verkrijgt en aan schulden aangaat, valt binnen de beperkte gemeenschap.

Het is nog mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Wie dit wil, moet naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Fiscaal partner

Ben je getrouwd of geregistreerd partner, dan ben je voor de Belastingdienst automatisch en verplicht elkaars fiscale partner.

Inkomstenbelasting en fiscaal partnerschap

Ook interessant in kennisbank

Wanneer ben ik fiscaal partner voor de inkomstenbelasting?Ik heb de woning gekocht voor ons huwelijk, van wie is de woning als we gaan scheiden?Ik ga trouwen of samenwonen. Wat gebeurt er met mijn (bank-) spaarhypotheek?

Lees meer

VerhuizenVerbouwenEigen Huis Hypotheekadvies

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube