Woningmarkt

Ontwikkelingen in cijfers

De woningmarkt is continu in beweging. Hoe staat het op dit moment met het vertrouwen in de woningmarkt? Wat betaal je gemiddeld voor een huis? Wat doet de hypotheekrente? En hoeveel woningen worden er verkocht? We houden je op de hoogte met actuele cijfers.

Woningmarkt in actuele cijfers

Onderstaande cijfers tonen het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, de gemiddelde hypotheekrente bij 10 jaar vast, de gemiddelde prijs voor een huis en het aantal verkochte bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Het consumentenvertrouwen wordt elke maand gemeten, de andere cijfers gaan over het afgelopen kwartaal. De pijltjes laten een stijging of daling zien ten opzichte van de voorgaande periode.

Eigen Huis Marktindicator

104 Oranje pijl down 

Gemiddelde
hypotheekrente

  1,28 % Oranje pijl down 

Gemiddelde
verkoopprijs

€ 373.384 Oranjepijl up

Verkoop
bestaande bouw

 52.787 Oranje pijl down 

Verkoop nieuwbouw

 15.000 Oranjepijl up


Eigen Huis Marktindicator

Onze Eigen Huis Marktindicator meet iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt komt in juni 2021 uit op 104. Het aantal mensen dat positief naar de woningmarkt kijkt is groter dan het aantal mensen dat negatief gestemd is. Toch vinden veel mensen het nu geen goed moment om een huis te kopen. Dit komt omdat er maar weinig woningen beschikbaar zijn en de huizenprijzen hard zijn gestegen.

Hypotheekrente 10 jaar vast

De hypotheekrente daalde van september 2020 tot eind mei. Sindsdien ligt hij stabiel op 1,28 %. Deze rente is het gemiddelde van de drie grote hypotheekaanbieders (ING, Rabobank en ABN Amro) bij een rentevaste periode van 10 jaar voor een hypotheek met NHG. Door de lage rente sluiten veel mensen een hypotheek af met een lange rentevaste periode of sluiten mensen hun bestaande hypotheek over.
> Bekijk de actuele rentestanden 

Ontwikkeling huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen sinds 2013. Een bestaande woning kost volgens het Kadaster in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld bijna € 366.000, bijna 12% meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het Kadaster publiceert iedere maand de gemiddelde prijs waarvoor huizen zijn gekocht, makelaarsorganisatie NVM doet dit ieder kwartaal.

Verkoop bestaande bouw

In het tweede kwartaal van 2021 registreerde het Kadaster bijna 53.000 transacties. Dat zijn er minder dan in het eerste kwartaal toen er uitzonderlijk hoog veel verkopen waren. Veel jonge huizenkopers hebben toen gebruik gemaakt van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Sinds april is er een grens van € 400.000 gesteld voor de vrijstelling. Over het algemeen lopen het aantal transacties gedurende het jaar op. Het Kadaster registreert het moment van overdracht, wat meestal een paar maanden na de koop is.

Verkoop nieuwbouw

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag in het vierde kwartaal van 2020 op ongeveer 15.000. Dit zijn de meest recente gegevens. De verkopen liggen iets hoger dan vorig jaar. Hoewel het van groot belang is dat er veel woningen worden gebouwd, blijven de bouwcijfers erg laag. Dit cijfer is afkomstig van de Monitor Nieuwe Woningen (MNW). Hierbij is uitgegaan van een marktaandeel van 60% om de totaalmarkt te berekenen. Het cijfer is daarmee indicatief.

Monitor koopwoningmarkt

Het CBS, de TU Delft/OTB en diverse partners, onder wie Vereniging Eigen Huis, hebben een monitor koopwoningmarkt ontwikkeld. Deze visualisatie brengt op zes woningmarktthema’s de stand van zaken rondom koopwoningen in beeld.

Onze diensten bij het kopen van een huis