Ontbindende voorwaarden

Als koper heeft u na ontvangst van het ondertekende koopcontract drie dagen bedenktijd. Die tijd is vaak te kort om de financiering rond te krijgen. Zo zijn er meer onvoorziene situaties waarin u het koopcontract weer wilt ontbinden. Neem daarom altijd ontbindende voorwaarden op in het koopcontract. Zo kunt u nog onder de koop uit. Wilt u het koopcontract door een expert van Vereniging Eigen Huis laten beoordelen? Vraag dan de Koopcontract Beoordeling aan voor slechts € 199 per contract.

Welke ontbindende voorwaarden u ook wilt, vermeldt ze direct als u gaat bieden.  

Verschillende ontbindende voorwaarden

Neem ontbindende voorwaarden op als: 

  • het nog onduidelijk is of u de financiering rondkrijgt. 
  • het nog onduidelijk is of u in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie. 
  • u nog een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren.

Ook een verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen, in overleg met de koper uiteraard. Een voorbeeld daarvan is dat de koop alleen doorgaat als de bank van de verkoper de restschuld op de woning financiert. 

Ontbindende voorwaarden opstellen

Stel de ontbindende voorwaarden zorgvuldig op. U kunt artikel 15 van de model koopovereenkomst invullen als het gaat om de ontbindende voorwaarden voor de financiering en de Nationale Hypotheek Garantie. Houd er rekening mee dat u vaak wel zo'n zes tot acht weken nodig heeft om de financiering rond te krijgen.  

Beroep doen op ontbindende voorwaarden

Het is niet zo dat de overeenkomst spontaan ongeldig wordt als aan een van de ontbindende voorwaarden is voldaan. U moet zelf binnen een bepaalde termijn schriftelijk de koopovereenkomst ontbinden.

In het contract kunnen eisen worden gesteld aan bepaalde ontbindende voorwaarden. Wilt u gebruikmaken van het voorbehoud van financiering, dan moet u meestal een afwijzing van een geldverstrekker tonen als bewijs. Sommige koopcontracten eisen twee schriftelijke afwijzingen. 

 

Juridische vragen?

Ons telefoonnummer is (033) 450 77 50. U belt dan met onze ledenservice. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9.00 tot 21.00 uur en op vrijdag tot 16.30 uur.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Onze experts vertellen

Onze experts vertellen over de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over een huis kopen.

Kijk mee met kopers

Veel huizenkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap bij de aankoop van hun droomhuis.

Onzeker over het koopcontract?

Laat u koopcontract beoordelen door een onafhankelijke partij. Vereniging Eigen Huis staat u graag bij.

Contractbeoordeling
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden