Ontbindende voorwaarden

Als koper heeft u na ontvangst van het ondertekende koopcontract drie dagen bedenktijd, maar dat is niet genoeg om er bijvoorbeeld achter te komen of u de financiering rond krijgt. Zo zijn er meer onvoorziene situaties waarin u het koopcontract weer wilt ontbinden. Neem daarom altijd ontbindende voorwaarden op in het koopcontract. In de gevallen die in die voorwaarden staan omschreven, kunt u nog onder de koop uit. 

Om welke ontbindende voorwaarden het ook gaat, vermeld ze direct als u gaat bieden. 

Verschillende ontbindende voorwaarden

Situaties waarvoor het verstandig is een ontbindende voorwaarde op te nemen: 

  • Het is nog onduidelijk of u de financiering rond krijgt. 
  • Het is nog onduidelijk of u in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie. 
  • U wilt nog een bouwkundige keuring laten uitvoeren. 

Ook een verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen, in overleg met de koper uiteraard. Een voorbeeld daarvan is dat de koop alleen doorgaat als de bank van de verkoper de restschuld op de woning financiert. 

Ontbindende voorwaarden opstellen

Stel de ontbindende voorwaarden zorgvuldig op. U kunt artikel 16 van de model koopovereenkomst invullen als het gaat om de ontbindende voorwaarden voor de financiering en de Nationale Hypotheek Garantie. Houdt er rekening mee dat u vaak wel zo'n zes tot acht weken nodig heeft om de financiering rond te krijgen.  

Voorbeeldtekst ontbindende voorwaarden

Vereniging Eigen Huis heeft een voorbeeldtekst opgesteld voor een ontbindende voorwaarde voor de bouwtechnische keuring: 

"Koper zal zo spoedig mogelijk een bouwtechnische keuring laten verrichten door Vereniging Eigen Huis. Koper heeft het recht om op grond van het rapport van deze keuring zonder enige nadere toelichting, de koopovereenkomst te ontbinden. De ontbinding moet worden ingeroepen per brief die aangetekend wordt verzonden, uiterlijk binnen vijf werkdagen nadat de aankoopkeuring in opdracht van koper is verricht." 

Deze ontbindende voorwaarde geeft je een uitermate ruime mogelijkheid tot ontbinding. Misschien is dit niet acceptabel voor de verkoper. De verkoper ziet wellicht liever een beperking door: 

  • Een maximum bedrag aan onderhouds- of herstelkosten op te nemen 
  • Uitsluitend ontbinding te accepteren in geval van overschrijding van dit bedrag.

Er kan discussie ontstaan over de inhoud van de termen 'onderhouds- of herstelkosten' en de inschatting van de kosten door de deskundige. 

Tip: laat altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren, en neem in het koopcontract op dat je recht hebt op ontbinding wanneer de uitkomst van die keuring je niet bevalt. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. 

Beroep doen op ontbindende voorwaarden

Het is niet zo dat de overeenkomst spontaan niet meer geldig is wanneer een van de ontbindende voorwaarden vervuld wordt. Je moet zelf binnen een bepaalde termijn actie ondernemen en schriftelijk de koopovereenkomst ontbinden.

In het contract kunnen bepaalde eisen staan. Wil je bijvoorbeeld een beroep doen op een gemaakt voorbehoud van financiering, dan moet je doorgaans één schriftelijke afwijzing van een geldverstrekker kunnen overleggen. In de koopovereenkomst kan echter zijn opgenomen dat je meerdere afwijzingen moet overleggen. Kijk dus in je contract na wat voor jou geldt. 

Liever bellen?

Ons telefoonnummer is (033) 450 77 50. U belt dan met onze ledenservice. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9.00 tot 21.00 uur en op vrijdag tot 16.30 uur.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen je graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouw woning.

Onze experts vertellen

Onze experts vertellen over de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over een huis kopen

Kijk mee met andere kopers

Veel huizenkopers gingen je voor. Volg hen stap voor stap bij de aankoop van hun droomhuis.

Onzeker over het koopcontract?

Laat je koopcontract beoordelen door een onafhankelijke partij. Vereniging Eigen Huis staat je graag bij.

Contractbeoordeling