Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Heeft het zin om mijn spaarpolis aan te houden als ik mijn woning verkoop?

Het heeft zin om de  of aan te houden, als je van plan bent om weer een woning te kopen en weer een  te sluiten. Als de polis of bankspaarrekening wordt uitgekeerd, kun je namelijk niet opnieuw starten met een (bank)spaarhypotheek. Of een (bank)spaarhypotheek voor de volgende woning de beste financiering is, hangt af van de situatie. Laat je hierover informeren door een hypotheekadviseur. 

Tussenperiode

Vraag aan de bank of verzekeraar hoe lang je de polis of bankspaarrekening mag aanhouden, zonder dat je een hypotheek hebt. Vaak is dit maar een paar maanden. Een belangrijke voorwaarde, ook fiscaal, is dat je in de tussenperiode wel premie of inleg blijft betalen. De rente die je over het spaardeel krijgt, wordt meestal lager omdat er geen verband meer is met een hypotheek. Door de lagere rente wordt de premie hoger, tenzij je kunt kiezen voor een verlaging van het eindkapitaal. Dan blijft de premie mogelijk gelijk of wordt lager. Een verhoging van het eindkapitaal is fiscaal niet toegestaan. De hypotheekadviseur kan je informeren over de mogelijkheden.  

Volgende woning

Uiterlijk in het kalenderjaar na het jaar van de verkoop moet je weer huiseigenaar worden. Verkoop je bijvoorbeeld het huis in 2024, dan moet je uiterlijk eind 2025 weer huiseigenaar zijn. Koop je pas later een woning, dan heb je voor een (bank)spaarhypotheek geen recht meer op renteaftrek. 

Aandachtspunten

  • Zowel bij het voortzetten als bij het  beëindigen van een spaarpolis of bankspaarrekening krijg je te maken met belastingregels. Laat je hierover goed informeren door je adviseur. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube