Heeft het zin om mijn spaarpolis aan te houden als ik mijn woning verkoop?
Het heeft zin om de of aan te houden, als je van plan bent om weer een woning te kopen en weer een te sluiten. Als de polis of bankspaarrekening wordt uitgekeerd, kun je namelijk niet opnieuw starten met een (bank)spaarhypotheek. Of een (bank)spaarhypotheek voor de volgende woning de beste financiering is, hangt af van de situatie. Laat je hierover informeren door een hypotheekadviseur.
Tussenperiode
Vraag aan de bank of verzekeraar hoe lang je de polis of bankspaarrekening mag aanhouden, zonder dat je een hypotheek hebt. Vaak is dit maar een paar maanden. Een belangrijke voorwaarde, ook fiscaal, is dat je in de tussenperiode wel premie of inleg blijft betalen. De rente die je over het spaardeel krijgt, wordt meestal lager omdat er geen verband meer is met een hypotheek. Door de lagere rente wordt de premie hoger, tenzij je kunt kiezen voor een verlaging van het eindkapitaal. Dan kan de inleg mogelijk naar beneden. Een verhoging van het eindkapitaal is fiscaal niet toegestaan. De hypotheekadviseur kan je informeren over de mogelijkheden.
Volgende woning
Uiterlijk in het kalenderjaar na het jaar van de verkoop moet je weer huiseigenaar worden. Verkoop je bijvoorbeeld het huis in 2023, dan moet je uiterlijk eind 2024 weer huiseigenaar zijn. Koop je pas later een woning, dan heb je voor een (bank)spaarhypotheek geen recht meer op renteaftrek.
Aandachtspunten
Zowel bij het voortzetten als bij het beëindigen van een spaarpolis of bankspaarrekening krijg je te maken met belastingregels. Laat je hierover goed informeren door je adviseur.