Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerbouwen

Verbouwen? Denk ook aan verduurzamen

Verbouwen is hét moment om ook gelijk te verduurzamen. Maar wanneer kun je wat doen en hoe pak je dit aan? Van aanbouw tot keuken en van zolder tot badkamer. Wij helpen je op weg.

VEH Hero

Begane grondvloer verbouwen en verduurzamen 

Het vervangen van de vloer is een ingrijpende maatregel. Als je een slecht geïsoleerde vloer hebt, is het verstandig om de vloer geheel te vervangen door een moderne goed geïsoleerde vloer. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om een houten vloer met de nodige gebreken. Je verliest minder warmte en door een houten vloer te vervangen, komt er minder vocht vanuit de kruipruimte door de vloer de woning in. Bijkomend voordeel is dat je gelijk kunt kiezen voor vloerverwarming. Zowel de isolatie als de vloerverwarming zorgt er ook voor dat een (hybride) warmtepomp haalbaarder wordt.

Lees meer over het vervangen van de begane grondvloer Lees meer over vloerwarming

Keuken verbouwen en verduurzamen 

Ben je van plan om je keuken te verbouwen, ook dan kun je verduurzamen. Het is een logisch moment om van gas over te stappen op inductie. Het kan zijn dat je meterkast hier nog niet op voorbereid is. Voor inductie heb je meestal een zwaardere aansluiting nodig, een zogenaamde 3 fase aansluiting. Deze moet je aanvragen bij je netbeheerder. Het verzwaren kost eenmalig tussen de 300 en 450 euro. Regel dit op tijd, omdat netbeheerders het erg druk hebben. Een zwaardere aansluiting heeft als voordeel dat je woning ook beter voorbereid is op andere verduurzamingsopties zoals: 

  • Wanneer je elektrisch wil rijden en een laadpaal aan huis laat plaatsen. Met een 3 fase aansluiting kun je sneller laden;  
  • Als je zonnepanelen laat plaatsen. Een 3 fase aansluiting is niet altijd nodig, afhankelijk van het aantal zonnepanelen;  
  • Als je een warmtepomp laat installeren. Voor een hybride warmtepomp is een 3 fase aansluiting niet altijd nodig, maar voor een volledige (all-electric) warmtepomp is de kans groter. 

Tip: Let bij de keuze van keukenapparatuur op het energielabel.   

 

vrouwen bereiden lunch in keuken

Uitbouw of opbouw en verduurzamen 

Uitbouwen of opbouwen is een ingrijpende verbouwing. Het is daarom extra belangrijk om dit moment te benutten om te verduurzamen. Je kunt meerdere dingen doen: 

Dik isoleren en ventileren 

Bespaar energie door zowel de vloer, muren en het dak van de uitbouw of opbouw goed te isoleren. Kies voor triple glas en voor een isolerende pui als je deze laat plaatsen. Voor een uitbouw of opbouw moet je qua isolatie en kozijnen voldoen aan de nieuwbouweisen. Ventileren is ook erg belangrijk. Voor een gezonde en comfortabele woning kan gekozen worden om de kozijnen gelijk te voorzien van ventilatieroosters.   

Lees meer over ventileren

Drukvast isolatiemateriaal dak 

De beste methode om een plat dak te isoleren, is door het isolatiemateriaal op het dakbeschot te plaatsen. Als je nu of in de toekomst op dat dak zonnepanelen en/of een groendak wilt leggen, zorg dat het isolatiemateriaal van het dak van de op -of uitbouw drukvast genoeg is.  

12 vragen over een groendak Meer over zonnepanelen
Website image

Serre plaatsen en verduurzamen 

Afhankelijk van het type serre, is het ook een goed moment om na te denken over verduurzamen. Denk bij een verwarmde serre aan goede isolatie en triple glas en neem ook hier, net als bij een uitbouw, vloerisolatie en vloerverwarming mee. Bij een onverwarmde serre is dat niet nodig. Let wel op hoe je de serre plaatst. Een serre op het zuiden kan heel warm worden en dan moet je ook zorgen voor voldoende zonwering. Dit voorkomt dat je moet koelen met een airco. Bovendien is goede ventilatie is ook belangrijk bij serres.   

Lees meer over glas vervangen

Dakkapel plaatsen of zolder verbouwen 

Afhankelijk van of je een dakkapel laat plaatsen of de gehele zolder gaat verbouwen kun je het volgende doen: 

Dakkapel plaatsen 

Als je toch een groot deel van het dak openmaakt om een dakkapel te plaatsen, dan is dit goed te combineren met het isoleren van de buitenkant van het dak. Dakisolatie aan de buitenkant is een flinke investering. Wil je de kosten lager houden, kies dan voor het isoleren van de binnenkant van het dak. Je kunt er ook gelijk voor kiezen om zonnepanelen op de dakkapel en het dak te laten plaatsen.  

Lees meer over dakisolatie

Zolder verbouwen 

Ga je de zolder aanpakken om er bijvoorbeeld een slaapkamer van te maken, ook dan is het nuttig om gelijk het dak van binnenuit te isoleren. Wil je kosten besparen, dan kun je het ook zelf doen. Lees hier hoe doe-het-zelver Mark het aanpakte. Als je de zolder goed wilt aanpakken kan het ook een goed moment zijn om de bestaande dakramen en/of kozijnen te vervangen door een nieuwe beter isolerende dakramen en kozijnen.  

Lees meer over kozijnen vervangen

Heeft je zolder een vlizotrap en gebruik je deze ruimte alleen als opslag? Dan kun je in plaats van het dak de zoldervloer isoleren.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Badkamer verbouwen en verduurzamen 

Zelfs bij het verbouwen van de badkamer kun je verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor een douche met warmteterugwinning (douche-WTW).  Een douche-WTW gebruikt de warmte van het water uit de afvoer om het koude water voor het douchen voor te verwarmen. Douche-WTW’s zijn leverbaar als douchegoot of bestaat uit een losse pijp onder de doucheruimte. Voor zo’n pijp moet je wel voldoende ruimte hebben onder de doucheruimte. Ook kun je denken aan een spaardouche. Wil je een inbouwbad plaatsen, zorg dan dat die geïsoleerd is, zodat het water minder snel afkoelt.   

Wastafel met stopcontact ernaast

Herindelen woning en verduurzamen 

Wanneer je de hele woning opnieuw gaat indelen zijn er naast bovengenoemde maatregelen, nog een aantal dingen waar je aan kunt denken om je woning zo duurzaam mogelijk te maken. Groots verbouwen is het moment om ook je hele verwarmingssysteem aan te pakken. Eerder noemden we al vloerverwarming, maar ook lagetemperatuurverwarming, waterzijdig inregelen, vernieuwde radiatoren en/of infraroodpanelen zijn maatregelen die je gelijk mee kunt nemen om duurzaam te verwarmen.  

Lees meer over duurzaam verwarmen Alles over de warmtepomp

Inrichten of aanpassen technische ruimte 

Als je toch grootschalig bezig bent is het aan te raden om gelijk een technische ruimte in te richten als deze er nog niet is. Zorg voor voldoende ruimte bij je cv-ketel. Zo kun je op termijn bijvoorbeeld een hybride warmtepomp aanschaffen zonder dat verdere aanpassingen aan de woning nodig zijn. Maar ook voor de omvormer van zonnepanelen is ruimte wenselijk. 

Alles over de hybride warmtepomp

Subsidie bij verduurzamen

Wist je dat je vaak in aanmerking komt voor subsidie bij verduurzamen? Voor bepaalde maatregelen, zoals isolatie of een warmtepomp is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Lees meer
contant geld

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube