Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKoopcontract en financie...

Meerwerk bij nieuwbouw: wat houdt het in?

Heb je een huis in een nieuwbouwproject op het oog, dan krijg je meestal te maken met meerwerk. Wat houdt meerwerk in? Hoe financier je meerwerk en hoe leg je afspraken hierover vast? 4 vragen over wat er komt kijken bij meerwerk.

huizen in aanbouw

1. Wat houdt meerwerk bij nieuwbouw in?

Een nieuwbouwwoning in een nieuwbouwproject kun je tot op zekere hoogte naar wens aanpassen. De bouwer voert dan extra werkzaamheden uit: meerwerk. Denk bij meerwerk aan het plaatsen van extra stopcontacten, extra lichtpunten, een dakraam of een buitenkraan. Wil je juist werkzaamheden achterwege laten? Dan valt dit onder minderwerk, zoals het casco laten opleveren van de badkamer.

Een bouwer heeft een standaard lijst met mogelijkheden voor meer- en minderwerk. Hierop staan de werkzaamheden en de bijbehorende prijzen. Heb je wensen die niet op de meer- en minderwerklijst staan? Bespreek dit met de bouwer en maak van tevoren afspraken over de kosten. Hoe je de gemaakte afspraken over meerwerk bij nieuwbouw vastlegt, lees je bij vraag 2.

2. Hoe leg ik afspraken over meerwerk vast?

Kies je voor meerwerk, maak hier dan duidelijke afspraken over. Het beste moment om afspraken vast te leggen is voor of gelijktijdig met het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst. Een aantal aandachtspunten:

  • Geef meer- en minderwerk op tijd door aan de bouwer. Vraag aan de projectontwikkelaar of bouwer wat de uiterlijke datum is waarop je definitieve keuzes kunt doorgeven.
  • Controleer of de prijzen van meer- en minderwerk duidelijk op de meer- en minderwerklijst staan vermeld. Accepteer geen ‘bedragen op aanvraag’ of ‘prijs nader te bepalen’.
  • De opties voor meer- en minderwerk moeten duidelijk omschreven staan in de lijst van de bouwer. Een omschrijving als 'zolder opbouw' is niet voldoende. Want hoeveel stopcontacten worden er dan geplaatst en hoe worden de wanden afgewerkt?
  • Let op dat de meer- en minderwerklijst met de gemaakte afspraken en bijbehorende prijzen als bijlage wordt toegevoegd aan de koop-/aannemingsovereenkomst. 

Tip: controleer bij de oplevering van je woning altijd de meer- en minderwerklijst. Zijn alle gemaakte afspraken nagekomen?

3. Kan ik onderhandelen over de prijs van meerwerk?

Ja, over de prijs van meerwerk kun je onderhandelen met de bouwer. Hoe makkelijk dit gaat, ligt vooral aan de marktomstandigheden; worden woningen moeilijk verkocht, dan heb je natuurlijk een betere onderhandelingspositie. Maak afspraken over meer- en minderwerk voordat je de koop-aannemingsovereenkomst van je nieuwbouwwoning tekent. Dan kun je nog met de bouwer onderhandelen over de uit te voeren werkzaamheden en de prijzen.

Tip: wil je weten wat de gemiddelde prijzen zijn van veelvoorkomende meerwerkopties? Op onze gratis meerwerklijst staan de gemiddelde prijzen van meerwerk. De lijst is gebaseerd op onderzoek naar 300 meerwerklijsten van onze leden.

4. Hoe zit het met de garanties op meerwerk bij nieuwbouw?

Wordt je nieuwbouwwoning gebouwd onder garantie en waarborg van SWK, Woningborg of Bouwgarant, dan valt ook het meerwerk onder deze garantie en waarborg. Let op: het meerwerk moet met dezelfde partij zijn overeengekomen als de partij waarmee je de aannemingsovereenkomst hebt gesloten. SWK, Woningborg en BouwGarant staan garant voor de kwaliteit van de woning, bijvoorbeeld als de bouwer zelf zijn garantieverplichtingen niet meer kan nakomen als hij failliet gaat.

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Koopwijzer nieuwbouw

Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.

Schrijf je in
stel wijst naar woning in aanbouw

Tags

KopenKopen-BouwperiodeKopen-Nieuwbouw

Ook interessant

10 tips bij meer- en minderwerkMeerwerklijst nieuwbouw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube