Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE diensten

De Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB)

Maakt jouw VvE gebruik van een blokverwarming en/of gezamenlijke stroomaansluiting? Dan compenseert de overheid de hoge energierekening met een subsidie. VvE's konden de tijdelijke tegemoetkoming aanvragen tot en met 31 oktober 2023.

mannen met papierwerk bij meterkast

Subsidie voor VvE's met blokaansluiting

Omdat het energieprijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting hebben (blokaansluiting), compenseert de overheid deze huishoudens tijdelijk met een subsidie. In deze situaties is bij de energieleverancier niet bekend hoeveel appartementen er achter die aansluiting zitten, waardoor slechts één keer het prijsplafond aan de gemeenschappelijke VvE wordt toegekend, in plaats van aan alle individuele bewoners. Bewoners van deze zelfstandige wooneenheden konden de tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen aanvragen tot en met 31 oktober 2023.

Heeft jouw VvE al een aanvraag gedaan? Controleer het in het register.

Bekijk aanvraagregister


Dit kun je verwachten

De onderstaande tabel geeft een idee om hoeveel subsidie het gaat. De hoogte van de subsidie voor de tweede helft van dit jaar moet nog worden vastgesteld maar de minimale bedragen zijn al wel bekend.

Woning met aansluiting opSubsidiebedrag per appartementPeriode van uitkering
Blokgas / blokwarmte786,45 euro1e helft 2023
Blokelektriciteit731,13 euro1e helft 2023
Blokgas / blokwarmte276,76 euro2e helft 2023
Blokelektriciteit183,92  euro2e helft 2023


Wie vraagt de subsidie aan?

VvE-bestuurders of beheerders kunnen per 25 april 2023 de subsidie namens alle bewoners aanvragen bij de Belastingdienst. Appartementseigenaren hoeven dus niet individueel in actie te komen. De Belastingdienst kent de subsidie toe aan de VvE. In dit subsidiebedrag zit ook verwerkt de gemiste energiecompensatie van 2 x 190 euro van eind vorig jaar. Het toegekende bedrag moet de VvE of de beheerder verrekenen met de energienota's van de appartementseigenaren. Hoeveel een bewoner daadwerkelijk ontvangt, is afhankelijk van hoe de verdeling van de energiekosten nu al is binnen de VvE. De regeling geldt ook voor andere huishoudens die gebruikmaken van een gedeelde aansluiting zoals huishoudens met een mantelzorgwoning in de achtertuin.

vrouw zit aan picknicktafel in park van appartementencomplex

Wie komt in aanmerking?

Je komt in aanmerking als er sprake is van:

 • Blokverwarming: meerdere woningen (bijvoorbeeld een appartementencomplex) worden verwarmd vanuit een centraal punt. Dit kan met behulp van een cv-ketel of warmtepomp. De woningen hebben geen eigen cv-ketel, warmtepomp of andere voorziening om zelf warmte op te wekken voor verwarming.
 • Gezamenlijke elektriciteitsaansluiting (denk aan mantelzorgwoningen).
 • Een minimum van wooneenheden achter blokaansluiting (ondergrenzen):
  • Eén zelfstandige of vier onzelfstandige woonruimtes voor blokelektriciteit.
  • Drie zelfstandige of vier onzelfstandige woonruimtes voor blokwarmte/gas.

Verdeling van de subsidie

De tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB) moet de VvE of de beheerder verrekenen met de energienota's van de appartementseigenaren. Hoeveel vergoeding een bewoner daadwerkelijk ontvangt, hangt af van de verdeelsleutel die je nu al gebruikt in de VvE voor de verdeling van de energiekosten.

In paragraaf 2.5 van de ministeriële regeling staat dat de persoon die de tijdelijke subsidieregeling krijgt, niet zelf mag kiezen hoe hij het geld verdeelt voor de tijdelijke tegemoetkoming. 

Is een lid van de VvE het niet eens met de verdeling, dan kan diegene tegen het besluit van de VvE in beroep gaan bij de rechter. Uiteraard is het beter om eerst het begin van het stappenplan bij conflict te volgen: praat met elkaar en vergeet niet te luisteren.

Juridisch advies aanvragen

Tags

AppartementseigenaarVvE beheerder

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube