Zonnepanelen verzekerd?

Het is belangrijk om te controleren of je zonnepanelen onder de dekking vallen van je opstalverzekering. Soms moet je dit apart meeverzekeren. Daarnaast is het goed om na te gaan voor welk bedrag de panelen zijn verzekerd en welke schades worden gedekt. Zo voorkom je dat je bij schade helemaal niets, of slechts een deel van het bedrag vergoed krijgt.

Zonnepanelen verzekeren: waar moet je op letten?

Niet vast gemonteerde zonnepanelen
Zijn je zonnepanelen gemonteerd aan het dak of liggen ze los?  Als de zonnepanelen losliggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed. Bij de meeste opstalverzekeringen is schade aan jouw zonnepanelen dan niet gedekt. Wil je je losse panelen toch verzekeren? Soms zijn ze meeverzekerd in een inboedelverzekering. 
Eigen zonnepanelen als lid van een VvE
Ben je lid van een VvE dan is een opstalverzekering vaak door de VvE geregeld. Echter heb je toestemming gekregen voor zonnepanelen dan zijn deze jouw eigendom. In dit geval kun je alle vaste verbeteringen van je koop- of huurappartement, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, in een inboedelverzekering meeverzekeren indien een verzekeraar dit aanbiedt in de voorwaarden. 
Eigen zonnepanelen huurwoning
Doorgaans is de opstal verzekerd door de eigenaar van het appartement of de woning(en). Echter heb je toestemming gekregen voor zonnepanelen dan zijn deze jouw eigendom. In dit geval kun je alle vaste verbeteringen van je huurwoning, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, in een inboedelverzekering meeverzekeren indien een verzekeraar dit aanbiedt in de voorwaarden.
Diefstal van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn door inbrekers gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Indien er geen inbraakschade zichtbaar is dan zijn je zonnepanelen niet verzekerd bij diefstal. Niet vast gemonteerde zonnepanelen of zonnepanelen op een plat dak zijn vaker het target. 

Je kunt ze dus het beste vastmonteren aan je woning of plaatsen op een dak dat lastig bereikbaar is. Sensorverlichting kan vaak al goed afschrikken maar indien je het zekere voor het onzekere wilt nemen kan je er ook voor kiezen om ze te koppelen aan een alarmsysteem. 
Niet zichtbare schade
Doorgaans zijn zonnepanelen tegen gangbare vormen van schade verzekerd in een opstalverzekering. Onzichtbare schade, zoals microhaarscheurtjes die ook impact hebben op het vermogen, daarentegen niet.

Verzekeren bij Vereniging Eigen Huis

Wil je zeker zijn van een uitstekende dekking, kies dan voor de Eigen Huis opstalverzekering. Uw zonnepanelen, vast gemonteerd of bevestigd zijn met een plakdaksysteem verzwaard met stenen, zijn automatisch meeverzekerd. Daarnaast scoort de opstalverzekering het maximaal aantal Moneyview-sterren op prijs én voorwaarden.  

Heeft u niet vast gemonteerde zonnepanelen kies dan voor onze Eigen Huis inboedelverzekering

Hoe zijn je zonnepanelen verzekerd?

Kies de juiste woonverzekering

Je kunt een opstalverzekering of inboedelverzekering los afsluiten, maar je kunt ook kiezen voor het Woonpakket. Je stelt je eigen Woonpakket samen met jouw belangrijkste woonverzekeringen, bestaande uit een opstal-, inboedel-, aansprakelijkheids- en/of rechtsbijstandsverzekering. 

Een woonpakket biedt - naast de scherpe premie - als extra voordeel dat er bij eventuele schade geen vervelende discussie tussen verschillende verzekeraars ontstaat over waar de uitkering van de opgelopen schade onder valt. Bovendien is de schade-afhandeling ook vaak sneller geregeld.

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat. 

Vrijblijvend inschrijven

Meer over zonnepanelen

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Koop makkelijk en voordelig zonnepanelen van goede kwaliteit en met lange garanties. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wij sturen je vrijblijvend een persoonlijk aanbod.
Meer informatie

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

Bundel je woonhuisverzekeringen

Geen zin om losse verzekeringen af te sluiten bij verschillende aanbieders? Kies dan voor het  Woonpakket van Eigen Huis Woonverzekeringen.  Het Woonpakket