Vereniging in actie: aflossingsvrije hypotheek

Vóór 2013 was het de populairste hypotheekvorm: de aflossingsvrije hypotheek. Veel huiseigenaren kozen hiervoor vanwege de lage maandlasten. Je betaalt immers alleen rente en lost niets af. Op dit moment wordt de aflossingsvrije hypotheek door diverse instanties afgeschilderd als een risicovol product. Terecht of niet?

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan is er geen reden tot zorg, vinden wij. Voor de meeste huiseigenaren zijn de lasten van de aflossingsvrije hypotheek nu en ook in de toekomst goed betaalbaar. Wel is het verstandig om dit tijdig te controleren. Neem hiervoor contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur en doe vooraf alvast de aflossingsvrije hypotheek-scan: aan de hand van een aantal vragen ontdek je of je in actie moet komen. 

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Wij zetten ons in om huiseigenaren goed te informeren en adviseren over de aflossingsvrije hypotheek. Onze acties:

Introductie tool 'Scan je aflossingsvrije hypotheek'

Om huiseigenaren te helpen inschatten of er sprake is van een risicovolle aflossingsvrije hypotheek, hebben we een tool geïntroduceerd: Scan je aflossingsvrije hypotheek. Op basis van een aantal eenvoudige vragen ontdek je of jouw aflossingsvrije hypotheek op de einddatum/bij pensionering nog betaalbaar is.

Deelname Actieplan Consumentenkeuzes

Om consumenten te helpen bij het maken van verstandige financiële keuzes, nemen we deel aan het Actieplan Consumentenkeuzes. Het Actieplan is opgericht door het Ministerie van Financiën. Binnen het actieplan richten we ons met name op de vraag hoe mensen tijdig kunnen onderzoeken of het verlengen van hun aflossingsvrije hypotheek mogelijk is.

Onderzoek aflossingsvrij en verhuizen
Regelmatig doen we onderzoek onder leden naar of zij zich zorgen maken over hun aflossingsvrije hypotheek en wat zij doen bij een verhuizing. De resultaten laten zien dat de meeste mensen hun bestaande aflossingsvrije hypotheek kunnen en ook willen meenemen naar hun nieuwe woning.
Pleidooi verlengen looptijd 75 jaar

Samen met De Hypotheekshop hebben we in juli 2019 geldverstrekkers opgeroepen om de looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar, of om zelfs helemaal geen einddatum te hanteren. Hiermee willen we onzekerheid bij veel oudere huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek wegnemen; zij maken zich vaak onterecht zorgen over of ze de lening na 30 jaar kunnen verlengen en in hun huis kunnen blijven wonen. Bij veel banken is verlengen mogelijk.

Betrokken bij campagne Aflossingsblij

Eind 2018 is de campagne Aflossingsblij gestart. Als vereniging zijn we hierbij betrokken door ervaringen van leden te delen met geldverstrekkers. De campagne Aflossingsblij roept mensen met een aflossingsvrije hypotheek op nu al te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn bij afloop.

Tip! Online inzicht in je hypotheek

Wil je zelf je hypotheek onder de loep nemen, bekijk dan eens De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden. Hierin kun je bijvoorbeeld onderzoeken of oversluiten interessant is en of je je hypotheek in de toekomst nog wel kunt betalen. Ga naar De Hypotheekwacht ›

Nieuws aflossingsvrij

VEH: Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 1 op de 10 huiseigenaren

Geplaatst op 22 okt 2018 , bijgewerkt 22 okt 2018, 14:15

Voor 1 op de 10 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek dreigen de maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, in de toekomst daalt.

Ongeveer 10% van de twee miljoen mensen met een dergelijke hypotheek loopt dit risico. 90% van de huiseigenaren die hun hypotheek niet aflossen, kunnen de rentelasten ook na pensionering goed betalen. Dit blijkt uit een eerste analyse van ruim 56.000 mensen die de speciale hypotheekscan* van Vereniging Eigen Huis hebben ingevuld.

Zicht op hypotheekrisico

'Het onderwerp leeft duidelijk onder huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek', zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis. 'De hypotheekscan is op 1 oktober geïntroduceerd, tegelijkertijd met de Aflossingsblij-campagne van de banken. Het is een eenvoudige manier om zelf te onderzoeken hoe je er later financieel voor staat. De uitkomst kan een grote groep huiseigenaren geruststellen. Anderen krijgen het advies om naar hun hypotheekadviseur te gaan en te bespreken welke maatregelen ze nu kunnen nemen, zodat problemen over een aantal jaren kunnen worden voorkomen.'

Te hoge hypotheeklasten

De betaalbaarheid van de hypotheek kan een probleem worden als het toekomstig pensioen lager is dan het huidige inkomen, terwijl de hypotheekrente hoger kan zijn en het voordeel van renteaftrek vervalt. De huiseigenaar die zijn hypotheek na 30 jaar wil verlengen, komt dan niet door de onvermijdelijke leentoets bij de bank. Dan zal er vaak niets anders overblijven dan het huis te verkopen.

*De hypotheekscan van Vereniging Eigen Huis is een gratis, eenvoudig en volledig anoniem te gebruiken hulpmiddel op www.scanuwaflossingsvrijehypotheek.nl. De resultaten worden in een overzichtelijk rapport gepresenteerd.

Meer informatie