Langer zelfstandig wonen met domotica

Domotica, ook wel huisautomatisering, smart home of slimme apparaten genoemd, is het toepassen van elektronica in en om het huis waarbij verschillende systemen of toestellen gekoppeld zijn en 'samenwerken'. Zoals gordijnen die automatisch dichtgaan zodra het donker wordt waarbij tegelijkertijd de verlichting aan gaat. Het kan een belangrijke rol spelen bij het langer zelfstandig blijven wonen. Hoe maak je je huis veiliger, beter en comfortabeler?   

Domotica en energie (besparen)

Slimme thermostaat
Met een slimme (kamer)thermostaat hoef je de thermostaat nooit meer zelf in te stellen. De verwarming zorgt voor een constante temperatuur op basis van een minimum verbruik aan energie. De slimme thermometer leert het gedrag van de bewoners en kan automatisch lager schakelen wanneer je de woning verlaat. 
Verwarming
Op afstand bedienbare verwarming: met behulp van een (kamer)thermostaat kun je de kamertemperatuur op je favoriete temperatuur houden. Dit bespaart energiekosten en zorgt voor meer comfort.
Zonwering

Bediening op afstand

Je bedient je zonwering (zonnescherm, rolluiken of screens) op basis van een app op je telefoon. Dit is ook mogelijk als je van huis bent. Handig als je bijvoorbeeld bent vergeten het zonnescherm in te klappen en het weer omslaat.   

Bediening op basis van externe factoren

Je kunt je zonnescherm, rolluiken of screens automatisch openen of sluiten op basis van lux (verlichtingssterkte) of temperatuur. Zo hou je in de zomer de warmte buiten en isoleer je de kou in de winter. Dit draagt bij aan een efficiënt en lager energieverbruik. Bij een zonnescherm is het ook nog mogelijk om het automatisch in te stellen op basis van wind en regen.

 

Veiligheid vergroten door domotica

Camerabewaking

Met camerabewaking weet je wie er aan de deur staat, ook als je niet thuis bent. Plaats een intercom of laat de kinderen meekijken wanneer dat nodig is. In de woning kan met behulp van sensoren veel gevaar worden uitgesloten, van een inbraakalarm tot een rookmelder en een automatische notificatie naar de familie bij onraad. 

Dankzij een mobiele intercom kan je meteen zien wie er voor de deur staat wanneer er wordt aangebeld. Op die manier vermijd je dat je ongewenste gasten binnen laat.

Toegang woning
Met toegangssystemen bepaal je zelf wie toegang krijgt tot je woning.
Slimme rookmelder

Via wifi kun je slimme rookmelders koppelen met je mobiele telefoon (smartphone). In de bijbehorende app lees je de status uit. Via je telefoon krijg je een melding bij rook of brand. Ook als je niet huis bent weet je wat er aan de hand is. Slimme rookmelders zijn koppelbaar aan andere rookmelders: alle rookmelder in huis gaan dan af. Je kunt de rookmelders ook koppelen aan die van de buren. Er zijn rookmelders die zijn voorzien van noodlicht dat inschakelt wanneer het alarm afgaat. 

Verlichting

Je kunt op verschillende manieren verlichting gebruiken voor meer veiligheid. Een aantal toepassingen:

  • Kom je in het donker thuis, dan is het fijn als de verlichting automatisch inschakelt.
  • Bij een alarmsituatie schakelt alle verlichting automatisch in.

Verlichting

Bediening lampen
Bedien alle lampen in huis met een druk op de knop via een afstandsbediening of tablet computer, of stel eenmalig een programma in en laat de lampen op het juiste moment inschakelen. 
Automatische in- en uitschakeling
  • Stel de verlichting zo in dat de lamp aangaat als je een kamer binnenloopt. Of laat de verlichting inschakelen wanneer het buiten donker wordt of zelfs bij plotselinge bewolking overdag. 
  • Handige tijdschakelaars die ervoor zorgen dat het licht aan of uit gaat wanneer de zon onder gaat of wanneer je thuiskomt. 
Alles aan/uit-functie
Met een druk op de knop of in de app gaat alle verlichting uit. Makkelijk bij het verlaten van de woning of bij het slapen gaan. Dit is uit te breiden naar het uitzetten van alle apparaten, zoals een kookplaat en het sluiten van alle ramen. 
Aanwezigheidssimulatie
Voor wanneer je weg bent.
Oriëntatieverlichting

LED-strips met een ingebouwde bewegingsmelder kunnen je 's nachts veilig naar de badkamer, toilet of keuken leiden. Sensoren detecteren jouw bewegingen en verlichten de weg. Het maakt oriëntatie in het donker makkelijker en zo voorkom je ongelukken. 

Een andere toepassing is een sensor met lamp onder het bed. Als je uit bed stapt gaat er verlichting onder het bed aan zodat je bijvoorbeeld naar de badkamer kan lopen.

Domotica voor meer comfort

Hulp in de huishouding
Voorbeelden van domoticatoepassingen in het huishouden zijn: het voorprogrammeren van je wasmachine of oven via een app, vanuit je bed het koffiezetapparaat aanzetten voor je favoriete kop koffie, de koelkast die 'zelf' een boodschappenlijst bijhoudt. Stofzuigers en grasmaaiers worden vervangen door robots, die je het werk geheel uit handen nemen. 
Intelligente meubels
Bedden en fauteuils kunnen ook worden uitgerust met verschillende technische hulpmiddelen. Zo zijn er bedden of fauteuils met een automatische opstahulp. In de armleuning van de tv-stoel kan ook een bedieningsconsole voor smarthome-technologie worden ingebouwd.
Bediening op afstand
Ingebouwde spraakbesturing of bediening vanaf een smartphone of tablet zorgt ervoor dat ouderen niet steeds op hoeven te staan, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om technische apparaten te bedienen.
Domoticatoilet

Met een bewegingsmelder in de toiletruimte springt de verlichting aan zodra je de deur opent of er beweging wordt gedetecteerd. Zo tast je in het donker niet meer naar het lichtknopje.

Een domotica toilet is een toilet met douchewc en fohn. Met behulp van afstandsbediening stuur je het toilet aan om de billen met water te reinigen en te drogen. Je hoeft alleen maar te blijven zitten. Een prettige oplossing als je niet meer zo flexibel bent.  

Gordijnen

Het sluiten van gordijnen kan een zware belasting zijn als je ouder wordt. Kies er dan voor om je gordijnen te openen en sluiten met een afstandsbediening. Maak je hier een domoticasysteem van, dan kun je de gordijnen laten sluiten zodra het donker wordt en tegelijkertijd de verlichting automatisch aan laten gaan op de door jou gewenste plekken.  

Alarmering

Personenalarmering

Met een personenalarm alarmeer je anderen als er binnenshuis iets met je gebeurt. Het werkt op basis van kleine zender die je bij je draagt. De bekendste toepassing is een alarmknop aan een ketting. Met een druk op de knop roep je hulp in. Als het apparaat gekoppeld is aan de vaste telefoonlijn, dan beperkt het bereik zich vaak tot zo’n 30 meter. Wil je een personenalarm dat ook bereik heeft als je op pad bent, schaf dan een mobiel alarmeringssysteem aan.

Je kiest zelf wie je bij nood wilt oproepen. Kies meerdere personen: als de eerste persoon niet bereikbaar is, gaat de oproep automatisch naar de tweede persoon. Je kunt ook een thuiszorgorganisatie aan de lijst toevoegen. Via de alarmknop kun je spreken met en luisteren naar degene die je hebt opgeroepen. Andere systemen werken op basis van ontvangers die in verschillende vertrekken in de woning zijn geïnstalleerd. Veel personenalarmen slaan automatisch zelf alarm. Bijvoorbeeld als je bent gevallen of langere tijd niet hebt gewogen.

Personenalarmering kun je zowel kopen als huren. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten. Vraag ook bij je gemeente of je vanuit de wmo in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten.

Familie inschakelen
Met het gebruik van slimme apparaten bestaat de mogelijkheid om anderen toegang te geven op die apparaten. Zo kunnen bijvoorbeeld familieleden zien hoe het met je gaat en makkelijk met je communiceren. Ook als je een situatie niet vertrouwt, kun je ze vragen mee te kijken. 
Aanwezigheidsdetectie
Zijn er door het detectiesysteem langere tijd geen bewegingen gesignaleerd in een ruimte, dan wordt er een melding gestuurd naar degene die daarvoor ingesteld is. Hij of zij kan vervolgens langsgaan om te kijken of er iets aan de hand is of contact opnemen met familie of buren. 

Zelf domotica installeren of uitbesteden?

Bij een van de meest simpele toepassingen van een domoticasysteem moet je denken aan een module tussen bijvoorbeeld verlichting en stopcontact en het gebruik van een afstandsbediening voor aan en uit. Het is afhankelijk van jouw (technische) kennis en ervaring of je zelf aan de slag wilt met dit soort klussen. 

Uitgebreidere systemen moeten geprogrammeerd en (vaak) aangelegd worden. Dit vraagt specifieke technische en ICT-kennis.

Kosten van domotica

De kosten van domotica lopen erg uiteen. Voor het laten installeren van een slimme thermostaat betaal je gemiddeld € 300 terwijl een uitgebreid smart home systeem al gauw in de duizenden euro's loopt. 

Ga je je woning verbouwen of verduurzamen en combineer je dit met het toepassen van domotica, dan kan een persoonlijke lening een optie zijn. Voor sommige maatregelen, zoals een personenalarmeringssysteem, kun je mogelijk bij de gemeente via de wmo of bij je verzekeraar een vergoeding krijgen. 

Lees meer over langer zelfstandig wonen

10 vragen over de traplift

Ben je slecht ter been, dan is een traplift een hulpmiddel om langer zelfstandig in je huis te blijven wonen. Welke soorten zijn er, wat kosten ze en hoe vind je een goede aanbieder? Lees de vragen en antwoorden

Een veilige badkamer

In de badkamer is een ongeluk snel gebeurd. Wat kun je doen om je badkamer veilig en levensloopbestendig te maken?  Dit kun je doen

Slaapkamer beneden

De slaapkamer en badkamer beneden kan uitkomst bieden om langer zelfstandig in je huidige woning te blijven wonen. De opties zijn een verbouwing of een aanbouw.  Dit zijn de mogelijkheden

Tips om vallen te voorkomen

Een valpartij is nooit helemaal uit te sluiten maar met eenvoudige maatregelen kun je de kans erop al flink kleiner maken. Lees meer