Je badkamer veilig en levensloopbestendig maken

De badkamer is een ruimte waar een ongeluk snel is gebeurd. Met een aantal eenvoudige en betaalbare aanpassingen is je badkamer veilig en levensloopbestendig te maken.

Algemene tips

In sommige gevallen kan een badkamer op de begane grond noodzakelijk zijn. Of dit te realiseren is, is afhankelijk van het ontwerp van de woning. Mogelijk is het alleen te realiseren door een verbouwing (aan- of uitbouw) van de woning.  

In een badkamer die makkelijk schoon te houden is, maak je minder snel ongelukken. Zorg ervoor dat je overal goed bij kunt, vermijd lastige hoekjes, nissen en dergelijke. 

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om makkelijk te bewegen. 

Tegelvloer

Om uitglijden te voorkomen moeten vloeren antislip te zijn. Gebruik antislipmatten of breng een antislipcoating aan op de badkamervloer. Je kan de vloer ook (laten) behandelen met een speciale vloeistof. 

Een vlakke vloer voorkomst struikelpartijen. Wellicht moet je de tegelvloer vernieuwen, op afschot te leggen of opstaande randen verwijderen. 

Bad

Leg een antislipmat in bad om uitglijden te voorkomen. Ook is het mogelijk om het bad te (laten) behandelen met een speciale vloeistof. Monteer beugels op de badrand of muur voor extra houvast.

Douchen in bad kan lastig worden in de toekomst, met name in combinatie met gladde vloertegels. Laat het bad liever vervangen door een inloopdouche. 

Douche

In een veilige badkamer heeft een inloopdouche de voorkeur. Hij heeft geen deur en de vloer is vaak gelijk aan de badkamervloer. Een inloopdouche is makkelijker schoon te houden. Ook is hij handig als een thuishulp of mantelzorger je later moet helpen in de douche. Een douche met een hoge instap of douchen in bad leidt sneller tot valpartijen. 

Douchebak

Om uitglijden te voorkomen kunt u een antislipmat op de vloer van het douchegedeelte leggen. Het is ook mogelijk de douchebak te (laten) behandelen met een speciale vloeistof.

Zittend douchen

Heb je moeite met lang staan, je evenwicht te bewaren of word je snel moe tijdens het douchen? Douche dan zittend. Met een douchestoel of douchekrukje kies je voor een losse, flexibele oplossing. Staat een douchestoel of -krukje in de weg? Kies dan voor een douchezitje. Deze wordt aan de muur gemonteerd en is vaak opklapbaar waardoor hij minder ruimte in beslag neemt. 

Douchekop en - glijstang

Praktisch in gebruik is een in hoogte verstelbare handdouche. Hang de glijstang tussen de 120 cm en 210 cm boven de vloer. Plaats de douchekop liever niet boven de mengkraan. Zo kan je eventueel op termijn een douchestoel monteren en dan toch nog de mengkraan bedienen.

Steunbeugels

Als beugels nodig zijn, moeten deze op meerdere plaatsen in de woning aangebracht worden, waarbij houvast en steun om ergens kracht bij de zetten noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij het openen van (zware) deuren, toilet en badruimte. Plaats wandbeugels bij douche, toilet en wasbak als je wat minder stabiel bent. 

Kranen

Eenhendel- of eengreepsmengkranen zijn makkelijker dan draaikranen omdat de hendel licht te bedienen is. Met een verlengde hendel kun je de kraan zelfs bedienen met je elleboog. 

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan is veilig en comfortabel, omdat je zelf de gewenste watertemperatuur instelt. Je krijgt nooit een te koude of te hete straal water over je heen. 

Mengkraan

Om de mengkraan te bedienen zonder onder de waterstraal te hoeven staan moet de glijstang en de kraan niet onder elkaar gemonteerd worden. Hierbij dient ook rekening gehouden te worden met het eventueel aanbrengen van een (opklapbare) douchestoel.

Toilet

Neem een toiletpot nooit te hoog en houdt bij aanschaf rekening met de kleinste huisgenoot. Een verhoogde toiletpot maakt het zitten en opstaan eenvoudiger. De toiletpot kan op een aantal manieren verhoog worden: met een losse toiletverhoger, door een verhoogde toiletpot of door een hoog-laag (in hoogte verstelbaar) toilet aan te brengen. Een verhoogd toilet is echter niet bevorderlijk voor de stoelgang.

Waterreservoir

De bediening van een waterreservoir moet zonder extreme inspanning kunnen worden bediend en zich op een hoogte tussen de 95 cm en 135 cm bevinden.

Verlichting

Zorg voor voldoende verlichting.

Electra

Stopcontact in veilige zone zodat je eventueel ook een elektrisch apparaat kan bedienen.

Waterleiding

Om contact met warmwaterleidingen te voorkomen dienen deze te worden omkleed met isolatiemateriaal.

  Kleine aanpassingen financieren

  Betaal kleine aanpassingen aan de woning en domotica met spaargeld, adviseert financieel specialist Clasien Ouderdorp. 'Daarvoor een hypotheek afsluiten ligt minder voor de hand. Je maakt dan naar verhouding meestal veel kosten. Voor een persoonlijke lening gelden leeftijdsvoorwaarden die het voor senioren lastig maken zo'n afbetalingsregeling af te sluiten. Geld lenen van kinderen of anderen is dan mogelijk een alternatief.

  Afhankelijk van de woon- en leefsituatie kun je soms ook een beroep doen op een vergoeding via de gemeente of zorgverzekeraar.' Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl en zoek op 'zorg en ondersteuning thuis'. In sommige gevallen kunnen de woningaanpassingen en hulpmiddelen zoals een douchekruk worden vergoed: door de overheid via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en soms door de zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van hulpmiddelen via de Wmo moet u een verzoek indienen bij de gemeente.

  Tip: aanpassingen per vertrek

  In dit handige overzicht (PDF) hebben we per vertrek op een rijtje gezet welke aanpassingen je in je woning kunt doorvoeren om hem levensloopbestendig, comfortabel en veilig te maken.  

  Lees meer over langer zelfstandig wonen

  10 vragen over de traplift

  Ben je slecht ter been, dan is een traplift een hulpmiddel om langer zelfstandig in je huis te blijven wonen. Welke soorten zijn er, wat kosten ze en hoe vind je een goede aanbieder? Lees de vragen en antwoorden

  Slaapkamer beneden

  De slaapkamer en badkamer beneden kan uitkomst bieden om langer zelfstandig in je huidige woning te blijven wonen. De opties zijn een verbouwing of een aanbouw.  Dit zijn de mogelijkheden

  Tips om vallen te voorkomen

  Een valpartij is nooit helemaal uit te sluiten maar met eenvoudige maatregelen kun je de kans erop al flink kleiner maken. Lees meer

  Domotica

  Met behulp van slimme apparaten, domotica, kun je op een veilige en comfortabele manier langer zelfstandig wonen.  Dit kun je doen