Samenwonen of trouwen

Wat gebeurt er met je woning wanneer je gaat samenwonen of trouwen? Wie is dan eigenaar? En hoe zit het met de hypotheek? Lees meer hierover in de volgende documenten:

Ongehuwd samenwonen (pdf)
Trouwen of geregistreerd partnerschap (pdf) 

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Wie vóór 1 januari 2018 is getrouwd en geen afspraken heeft gemaakt, trouwt in 'algehele gemeenschap van goederen'. Alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, zijn van jullie samen.

Voor wie na 1 januari 2018 trouwt, geldt het uitgangspunt de 'beperkte gemeenschap van goederen'. Voorhuwelijkse eigen bezittingen en schulden blijven ook na het sluiten van het huwelijk privé. Ook blijven erfenissen en schenkingen die je tijdens het huwelijk krijgt, buiten de beperkte gemeenschap van goederen. Wat je tijdens het huwelijk aan bezittingen verkrijgt en aan schulden aangaat, valt binnen de beperkte gemeenschap.

Het is nog mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Wie dit wil, moet naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Fiscaal partner

Ben je getrouwd of geregistreerd partner, dan ben je voor de Belastingdienst automatisch en verplicht elkaars fiscale partner. 

Inkomstenbelasting en fiscaal partnerschap

Dit vind je misschien ook interessant

Werkloos of arbeidsongeschikt

Als je werkloos raakt, of arbeidsongeschikt, heeft dat een flinke impact op je inkomen. Wat kun je doen? Bekijk de mogelijkheden

Huis erven

Erf je een koopwoning van je ouders, dan heb je verschillende opties: in het huis gaan wonen of het huis verkopen. Wat komt hierbij kijken? Over erven

Uit elkaar

Als je gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Vooral als je samen een koophuis hebt. Wat zijn je mogelijkheden en welke stappen moet je zetten? Over scheiden met een koophuis

Verhuizen

Waar moet je aan denken als je gaat verhuizen? Meer over verhuizen