Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de zonne-energie die niet meteen wordt verbruikt, wordt opgeslagen. Daarmee kun je jouw eigen groene stroom gebruiken wanneer het jou past, zelfs ‘s avonds. Er is minder elektriciteit van het net nodig en dat bespaart kosten op de energierekening.
hoe werkt een thuisbatterij

1. Zonnepanelen wekken elektriciteit (gelijkstroom) op wanneer er zonlicht op valt.

2. De hybride-omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. De omvormer is het brein van de installatie en stuurt het volledige systeem aan.

3. Wanneer er in de woning elektriciteit nodig is voor verlichting en huishoudelijke toestellen, stuurt de omvormer de stroom eerst naar die verbruikers in de woning.

4. De overtollige stroom wordt vervolgens naar de thuisbatterij gestuurd. Deze slaat de elektriciteit op voor later.

5. Wekken de zonnepanelen geen stroom op, maar is er toch elektriciteit nodig? Dan haalt de omvormer de nodige stroom eerst uit de thuisbatterij.

Door zelf opgewekte stroom op te slaan in accu's ben je minder afhankelijk van het openbare net
Jan Roelof Hoving, Bouwkundig specialist

Aanschafkosten thuisbatterij

Een omvormer met regelapparatuur voor opslag kost ongeveer € 1000 extra. Daarnaast moeten er nog accu's worden geplaatst, waardoor je al snel enkele duizenden euro's betaalt voor een PV-systeem met accu-opslag. Voor woningen wordt uitgegaan van een opslagcapaciteit tussen de 2 en 10 kWh. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het opslaan van eigen opgewekte stroom steeds aantrekkelijker. Waarschijnlijk gaan de prijzen voor opslagsystemen dan dalen. Een kwestie van vraag en aanbod. 

Lees meer over zonnepanelen 

Afbouw salderingsregeling: zo werkt het

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Hoe dat werkt leggen we uit.  over de afbouw
Geplaatst 17/04 | Laatste update 17/04
Blog

Opgewekte stroom zonnepanelen beter gebruiken?

Hoe kun je de stroom die je opwekt met zonnepanelen nog beter zelf gebruiken? Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving legt uit wat je kunt doen. Lees meer

Zonnepanelen: invloed van het weer

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit maar ook als het bewolkt is levert het licht stroom op. Wat is de invloed van het weer op de opbrengst? Lees meer

Alles over zonne-energie

Zonne-energie: hoe werkt het precies? Wat kunt u besparen en is uw dak geschikt? Lees alles over zonne-energie en de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Ontdek meer