Veelgestelde vragen over energie besparen

Ontdek hoe je de energierekening op een duurzame manier omlaag krijgt. Je vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

1. Mijn cv-ketel is aan vervanging toe, moet ik nu een warmtepomp aanschaffen?
Of een warmtepomp de geschikte warmte-oplossing is voor jouw woning is zeer de vraag. Er zijn verschillende soorten warmtepompen maar bovendien is dit erg afhankelijk van je woning zelf, zoals de mate van isolatie en het type afgiftesysteem. Wil je exact weten of een warmtepomp interessant kan zijn voor je woning en wat dit gaat kosten, doe dan onze warmtepompcheck
2. Waar begin ik als ik minder energie wil verbruiken?

Wie minder energie wil verbruiken, kan vier grote dingen doen.

  • Koop, om te beginnen, zuiniger apparatuur als het tijd wordt oude te vervangen. Vooral op grote apparaten kan de besparing aanzienlijk zijn. Een oudere koelkast met een A+-label verbruikt twee keer zoveel stroom als een A+++-koelkast.
  • Gebruik huishoudelijke apparaten op de energiezuinigste manier. Draai bijvoorbeeld pas een was als de trommel vol is, doe het licht uit als je de kamer verlaat. En voorkom sluipverbruik (een gemiddeld huishouden is er jaarlijks € 90 aan kwijt) door apparaten niet op stand-by te laten staan, maar uit te zetten.;
  • Isoleer je huis zodat je minder gas hoeft te stoken om het warm te houden. Verwarming is bij de meeste huishoudens de grootste kostenpost op de energierekening. Om klein te beginnen: tochtstrips en radiatorfolie zijn te koop voor een paar euro.
  • Begin bij je eigen gedrag: douche korter, zet de kachel wat lager, doe deuren dicht en laat de tv niet op de achtergrond aanstaan.
3. Welke concrete maatregelen kan ik nemen om energie te besparen?

Best wel wat. Bekijk onze bespaartips en die van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal:

Bespaartips van Milieu Centraal


4. Hoe kom ik erachter of mijn energieverbruik hoog of laag is?
Houd het een periode bij. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt per jaar zo’n 3.300 kWh aan stroom en 1.500 m3 gas. Dat geeft een energierekening van zo’n € 1.700. Het maakt natuurlijk uit in welke staat jouw huis is, en of je alleen woont of een groot gezin heeft. Wie gedetailleerd wil vergelijken, kan dat doen bij milieucentraal.
5. Hoeveel geld kunnen besparingsmaatregelen me opleveren?

Dat hangt af van de maatregelen die je neemt. Een energieslurpende, oude wasdroger vervangen door een nieuwe, energiezuinige, kan op de jaarlijkse stroomrekening tientjes schelen. Wie radiatorfolie plakt, drangers op de deuren zet, en kieren in huis dicht, kan in een jaar tijd enkele tientjes, misschien zelfs een paar honderd euro besparen op de gasrekening. 

De spouwmuur isoleren kan bij een beetje vrijstaand huis een jaarlijkse besparing opleveren van € 800 (tegen zo’n € 2.900 aan kosten). Voor de meeste huizen, en bij de huidige rente, geldt in ieder geval dat investeren in isolatie meer oplevert dan het geld op de bank laten staan.

6. Wat zijn de belangrijkste stroomvreters in huis?

Meestal de koelkast, de vriezer en de verlichting. Gevolgd door computers, tv en stereo, de cv-ketel en de wasdroger. Het verbruik van alle apparaten en lampen samen is doorgaans zo’n 40% van de energierekening. 

Notoire energieslurpers zijn oude plasma-tv’s en wasdrogers ouder dan acht, tien jaar. Soms is één zo’n apparaat goed voor zo'n 10 à 15% van de stroomrekening. Er zijn stekkers te koop die het stroomverbruik van één apparaat inzichtelijk maken. 

7. Wat zijn de belangrijkste gasvreters in huis?

Met afstand de verwarming. Bij een gemiddeld huishouden gaat de helft van de energierekening op aan verwarmingskosten. Zet dat af tegen de kosten voor warm water: meestal zo’n 10 % van de energierekening.

Simpele manieren om minder te stoken: zet de thermostaat een uur voor het slapen al op 15 graden, verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt, en houd de deuren dicht. Wie wil besparen op warm water: koop een waterbesparende douchekop.

8. Hoe kom ik erachter of een apparaat dat ik wil kopen energiezuinig is?
MilieuCentraal geeft hier nuttig advies over.
9. Helpt een slimme meter me energie te besparen?

Dat is de hoop van de Europese Commissie, die verlangt dat 80 % van de Nederlandse huishoudens in 2020 een slimme meter heeft. Het apparaat vervangt de huidige gas- en elektriciteitsmeters.

De meter is op afstand uit te lezen door netbeheerders. Zij geven de standen door aan energiebedrijven, en die moeten tweemaandelijks een verbruikskostenoverzicht naar klanten sturen.

Inzicht in je verbruik, leidt tot minder verbruik, is het idee. Maar uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 4.425 leden bleek dat maar 30 % van hen vond dat het verbruikskostenoverzicht aanzet tot energiebesparing. De overzichten waren ‘moeilijk te doorgronden’, zegt directeur Belangenbehartiging Rob Mulder. Minister Kamp (Economische Zaken) beloofde in 2017 verbetering.

10. Hoe goed is mijn privacy beschermd als ik een slimme meter neem?

Netbeheerders en energieleveranciers zijn aan strenge privacyregels gebonden. In Nederland zijn geen gevallen bekend van hacken. Wel van identiteitsfraude – daarna zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Voor wie zich toch zorgen maakt: de slimme meter is in Nederland niet verplicht - Vereniging Eigen Huis was een van de partijen die zich daarvoor hard heeft gemaakt.

11. Gaan besparingsmaatregelen me geld kosten?
Dat hoeft niet. Korter douchen of de deuren sluiten is gratis. Een tochtstrip kost wel een paar euro. En zuiniger (led)lampen en huishoudelijke apparaten zijn meestal duurder dan minder zuinige. Maar die kosten haal je er tijdens de levensduur van het apparaat uit. Wie het groot aanpakt, moet natuurlijk grote bedragen uitgeven. Een nieuwe hoogrendementsketel, zonnepanelen, HR++-glas, vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, uitgevoerd door vakmensen; dat loopt in de duizenden euro’s. 
In de meeste gevallen verdien je die kosten in de loop der jaren terug door wat je bespaart op de energierekening. En daarna blijf je geld besparen. Subsidies en leningen kunnen helpen bij de financiering.
12. Welke duurzame maatregelen zijn er voor mijn woning mogelijk?

Welke maatregelen je kunt treffen, is erg afhankelijk van het bouwjaar van de woning en eventuele maatregelen die reeds zijn genomen. Wil je exact weten welke maatregelen interessant zijn voor jouw woning, maak dan gebruik van de energieservice. Met het Energieadvies krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. 

13. Wat kost het om mijn woning te verduurzamen?

Dit hangt volledig af van jouw wensen. Wil je van het gas af? Wil je vooral geld besparen? Wil je meer comfort? Streef je naar een beter klimaat? Daarnaast is dit erg afhankelijk van het bouwjaar van de woning en eventuele maatregelen die reeds zijn genomen. Wil je exact weten welke maatregelen interessant zijn voor je woning en wat dit gaat kosten, maak dan gebruik van de energieservice. Met het Energieadvies krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. 

Lees meer

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Energie besparen: doe het zelf

Steeds meer mensen hebben te maken met een hoge energierekening. Wil jij zelf aan de slag om je energieverbruik omlaag te brengen? Ontdek wat jij kunt doen

Over de hybride warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor verwarmen van de meeste bestaande woningen. Alleen op koude dagen springt de cv-ketel bij. Over de hybride warmtepomp

Isoleren en ventileren

Een lagere energierekening begint met isoleren. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost isoleren en wat levert het op? Over isoleren