Huis bezichtigen: 7 veelgestelde vragen

Heb je een huis gezien dat je aanspreekt, dan kun je een afspraak maken voor een bezichtiging. 7 veelgestelde vragen over het bezichtigen van een huis.

1. Moet ik een makelaar meenemen bij het bezichtigen van een huis?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht. Het hangt af van wat je zelf wilt en kunt doen. Het inschakelen van een aankoopmakelaar heeft voordelen: hij weet veel over de lokale woningmarkt, hij kan voor je onderhandelen en het koopcontract opstellen en controleren. Je kunt ook kiezen voor een Aankoopcoach van Vereniging Eigen Huis, een alternatief voor de aankoopmakelaar. Voor € 199 helpen onze Aankoopcoaches je voor stap voor stap bij de aankoop van een huis.

2. Hoe vind ik een goede makelaar?

Kies in ieder geval een makelaar die is aangesloten bij NVM, VastgoedPRO of VBO. Deze organisaties stellen kwaliteits- en opleidingseisen aan hun makelaars.

3. Hoe bereid ik me goed voor op een bezichtiging?

Wat zijn jouw eisen en wensen? Vraag jezelf bijvoorbeeld af: hoe groot moet het huis zijn? Vind je een tuin belangrijk? Wil je dicht bij een bushalte wonen? Zet, voordat je een huis gaat bezichtigen, op een rij waar je precies naar op zoek bent en neem onze checklist mee. Ga je meerdere huizen bezichtigen, dan kun je de checklist gebruiken om de woningen op dezelfde punten te vergelijken.

4. Mag ik foto’s maken tijdens de bezichtiging?

Dat mag niet altijd. Vraag hiervoor toestemming aan de makelaar en/of verkoper. Niet elke verkoper vindt het prettig dat een kijker tijdens de bezichtiging foto’s maakt.

5. Wat mag ik wel en niet bekijken tijdens de bezichtiging?

Bij een bezichtiging mag je in principe het hele huis bekijken: van zolder tot kruipruimte. Mocht de verkoper je geen toegang geven tot bepaalde ruimtes, dan is dat misschien een signaal dat er iets aan de hand is. Vraag door als de verkoper geen duidelijke reden geeft, je hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht. Soms zijn ruimtes simpelweg niet toegankelijk, bijvoorbeeld omdat er plavuizen over het toegangsluik naar de kruipruimte zijn gelegd.

6. Hoe kan ik tijdens de bezichtiging gebreken ontdekken?

De verkoper van een woning heeft een mededelingsplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is om alle gebreken van het huis te melden. Het zelf ontdekken van gebreken tijdens een bezichtiging is lastig. Wil je weten wat de meest voorkomende gebreken zijn van een huis uit een bepaald bouwjaar? Bekijk dan onze Woningscan.

7. De woning die ik ga bezichtigen staat al een tijd in de verkoop, is dat een probleem?

Dit hoeft geen probleem te zijn. Staat een woning al langer in de verkoop, dan is de kans groot dat de verkoper graag van het huis af wil en kun je een lager bod proberen uit te brengen. Aan de andere kant kan het zo zijn dat het huis om een reden slecht verkoopt, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud. Ben je echt geïnteresseerd in de woning en wil je meer weten over de staat, laat dan een bouwkundige keuring doen.

Ook interessant

Huis bezichtigen: 10 tips

Waar moet je op letten bij een bezichtiging? Met deze tips ga je goed voorbereid op pad. Lees 10 tips

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten