Voor VvE'sContact
BackNieuws

Nibud: geen reden leennormen te verruimen

Vooral kopers die volgend jaar meer gaan verdienen, kunnen een hogere hypotheek krijgen. Voor kopers met een gelijkblijvend salaris verandert weinig, zo blijkt uit de leennormen voor 2022 van budgetinstituut Nibud. 

Het Nibud gaat uit van een gemiddelde bruto CAO-loonstijging van 2,2 % in 2022. Huishoudens kunnen komend jaar gemiddeld dan zo’n € 5.000 euro meer lenen. 

Blijft die loonstijging uit, dan verandert er weinig ten opzichte van vorig jaar. Voor kopers met een inkomen tot € 50.000 wijzigt vrijwel niets. Huishoudens met een hoger salaris zullen, afhankelijk van het inkomen, tot enkele duizenden euro’s minder kunnen lenen voor de aankoop van een woning. 

Hogere huizenprijzen

Ook nu de gemiddelde woningprijs is gestegen tot € 419.000, zag het Nibud geen reden om de leennormen te verruimen. Dat zou zich volgens het budgetinstituut snel kunnen vertalen in nog hogere huizenprijzen.

Strengere leennormen hebben volgens het Nibud evenmin zin. Huishoudens die een woning volledig moeten financieren kunnen dan minder lenen. Dan kunnen zij de concurrentie met kopers die over veel eigen geld beschikken zoals beleggers niet meer aan.  

leennormen-2022_600x400.jpg

Meer informatie

Lees het adviesrapport van het Nibud

NHG-grens omhoog, kosten lager

Tags

HypotheekWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube