Zonnepanelen: de voordelen op een rij 

Zonnepanelen zijn ontzettend populair in Nederland. Inmiddels liggen er al zo’n 12 miljoen panelen op de daken. Wij zetten de voordelen van zonnepanelen voor je op een rij. 

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

1. Bijdragen aan een beter milieu

We kunnen allemaal een steentje bijdragen om de doelen te behalen die in het Klimaatakkoord zijn opgesteld. Met zonnepanelen wek je direct je eigen groene stroom op. Deze opgewekte stroom zet de omvormer om in wisselstroom en kan je vervolgens direct zelf gebruiken. De stroom die je niet zelf gebruikt lever je terug aan het stroomnet.

2. Energierekening verlagen

Je kunt zelf duurzame maatregelen zoals zonnepanelen nemen om je energierekening te verlagen. De groen stroom die je zelf opwekt met de zonnepanelen, kan je direct zelf gebruiken. Hierdoor neem je minder stroom af van het net, waardoor je je energierekening omlaag brengt. Door de stijgende stroom- en gasprijzen en de huidige salderingsregeling is de verlaging van je energierekening ook direct merkbaar in je portemonnee.

Stijging stroom- en gasprijzen

Op dit moment stijgen de stroom- en gasprijzen enorm. De Nederlandse overheid werkt aan plannen om dit te compenseren, zoals bijvoorbeeld aanpassingen in de energiebelasting. Deze plannen gelden momenteel alleen voor 2022. De compensatieplannen voor de jaren daarna moeten nog worden uitgewerkt door het kabinet en hier is nog niets over bekend. 

Salderen

Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening. Dit heet salderen. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden.

Lees meer over salderen bij variabele energiecontracten

3. Btw-teruggave

Je kunt de btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. De Belastingdienst ziet je namelijk als ondernemer omdat je met de zonnepanelen stroom levert aan het elektriciteitsnet. Meer informatie over hoe dit werkt, lees je in ons artikel 'Zonnepanelen en btw (eerste set)'. Gaat het om een tweede set of extra zonnepanelen, lees meer in ons artikel 'Hoe werkt de btw-teruggave bij extra zonnepanelen?'.

Let op! Het kabinet heeft een wetsvoorstel in de maak waardoor de aanschaf en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen op of nabij de woning per 2023 wordt belast tegen 0% btw. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel eerst het wetsvoorstel goedkeuren voordat het btw nul-tarief in 2023 in werking kan treden.

4. Gunstiger energielabel

Met een energielabel laat je zien hoe energiezuinig je woning is. Bij verkoop (of verhuur) van je woning ben je als eigenaar verplicht een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper (of huurder). Dit geldt overigens ook bij de bouw van een nieuwe woning. Het label laat zien hoe zuinig de woning is. Hiervoor kijkt een expert naar ongeveer een tiental zaken, denk aan; het woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, ventilatie- en verwarmingssysteem, maar ook naar duurzame maatregelen. Hierbij moet je denken aan dubbel- op triple glas, isolatie van de woning én zonnepanelen. Wist je dat een gemiddelde tussenwoning met tien zonnepanelen al één tot twee sprongen kan maken naar een beter energielabel?

5. Verhoging WOZ-waarde 

Zonnepanelen maken je huis meer waard. Hierdoor kan je WOZ stijgen. In de WOZ-beschikking neemt de gemeente verbeteringen mee aan je woning. Dus ook de aanschaf van je zonnepanelen. Zonnepanelen worden onderdeel van je woning en daarmee gezien als onroerend goed. Dit is dus ook gunstig als je ooit je woning wilt verkopen. De voordelen die je zelf hebt, naast de mogelijke waardevermeerdering van je huis, zoals het opwekken van groene stroom en besparing op je energiekosten, wegen dus flink op ten opzichte van een mogelijke verhoging van de WOZ-waarde.

6. Rendement en terugverdientijd

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gedaald en de techniek is alleen maar beter geworden. Hierdoor zijn zonnepanelen nu van hoge kwaliteit en geven ze hoge opbrengsten. Het rendement is dus veel hoger dan een aantal jaren terug. Bovendien is de terugverdientijd veel korter geworden. Dit was een aantal jaar terug nog zo’n 10 jaar gemiddeld, nu is dat ongeveer 5 tot 9 jaar. Het rendement op de investering die je moet doen voor zonnepanelen is dus erg aantrekkelijk. Je kunt je spaargeld goed besteden omdat je meer rendement behaald dan wanneer je het op je rekening laat staan. 

7. Installeren in de winter is profiteren in de lente en zomer

In het voorjaar en zomer zijn de dagenlang. Meer zonuren betekent meer opbrengst, dus een hoger rendement. Daarom is de herfst of winter de perfecte tijd om zonnepanelen aan te schaffen. Hierdoor kan je direct profiteren zodra de lente aanbreekt. Het is trouwens niet zo dat zonnepanelen in de herfst en winter niets opleveren. Ook in deze tijd week je je eigen groene stroom op, alleen is het rendement in de lente en vroege zomer vele malen groter.

Milieu Centraal_verdeling opbrengst zonnepanelen_400x200

Bron: Milieu Centraal

8. Kwaliteit zonnepanelen is hoog

Door de jaren heen heeft de techniek van zonnepanelen enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Zonnepanelen en omvormers zijn veel efficiënter geworden en het materiaal is oerdegelijk. Uiteraard voldoen de zonnepanelen op de Nederlandse markt aan bepaalde keurmerken en certificaten. In Nederland is bijvoorbeeld het TÜV-keurmerk een belangrijk keurmerk: TÜV test onder andere of het vermelde vermogen wel daadwerkelijk klopt.

9. Een veiling voor het scherpste aanbod

Vereniging Eigen Huis vindt dat iedereen recht heeft op betaalbare en duurzame energie. Daarom organiseren wij de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Elke leverancier van zonnepanelen kan zich aanmelden voor onze veiling. Hierna volgt een selectie: alleen de leveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen, mogen meedoen. Tijdens de veiling doen de geselecteerde leveranciers een bod. Dit is de prijs waarvoor ze een compleet zonnepanelensysteem kunnen aanbieden (inclusief installatie, monitoringsysteem en garanties). De leverancier met de scherpste prijs, wint de veiling.

Lees meer over zonnepanelen 

Zonnepanelen uit de ozb?

Zonnepanelen tellen mee voor de WOZ-waarde, en dus voor de ozb. Gaat het lukken om zonnepanelen uit de ozb te houden? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie